Toeristenbelasting: per kamer of per persoon?

Als één persoon verblijft in een tweepersoons hotelkamer, wordt dan toeristenbelasting in rekening gebracht voor één persoon of voor twee personen?

Weet jij het antwoord?

/2500

De gemeente bepaalt zowel de hoogte als de berekeningssystematiek. De vraag is dus niet "algemeen" te beantwoorden. 'Hoogte toeristenbelasting De hoogte van de toeristenbelasting verschilt per gemeente. Gemeenten mogen zelf bepalen of zij toeristenbelasting heffen en hoe zij het tarief berekenen. Bijvoorbeeld een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingprijs. Elke gemeente kan de hoogte regelen in een eigen verordening. De verordening kunt u opvragen of inzien bij de gemeente." Amsterdam neemt bijv. een percentage van de overnachtingsprijs waarbij het percentage weer afhankelijk is van het stadsdeel. Eindhoven bijv. hanteert een bedrag per persoon per overnachting.

Toegevoegd op 26 augustus 2018 16:18: tekst
Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/g...

Per persoon is het gebruikelijk wanneer je bv een camping bezoekt. Zou dit anders zijn als je een andere gelegenheid betreedt? Het kan per verblijf of per overnachting gerekend worden, dat bepaalt de betreffende gemeente. Wanneer toeristenbelasting betalen U betaalt toeristenbelasting als u verblijft in een gemeente waar u niet staat ingeschreven. Bijvoorbeeld bij verblijf in een hotel, pension, caravan of bungalow. Een voorbeeld is ook dagverblijf op het water binnen de gemeente of op het grondgebied van de gemeente (denk daarbij aan de Waddeneilanden). Ook als u een zakelijk bezoek brengt aan een stad moet u deze belasting betalen. Belastingaanslag voor toeristenbelasting De eigenaar van uw verblijfplaats krijgt de belastingaanslag voor toeristenbelasting. Bijvoorbeeld de hoteleigenaar, campingeigenaar of rederij. Deze mag de toeristenbelasting aan u doorberekenen. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/vraag-en-antwoord/wat-is-toeristenbelasting-en-wanneer-moet-ik-dit-betalen Hoogte toeristenbelasting De hoogte van de toeristenbelasting verschilt per gemeente. Gemeenten mogen zelf bepalen of zij toeristenbelasting heffen en hoe zij het tarief berekenen. Bijvoorbeeld een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingprijs. Elke gemeente kan de hoogte regelen in een eigen verordening. De verordening kunt u opvragen of inzien bij de gemeente.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/g...

Als de gemeente toeristentax berekent, dan is dat meestal per persoon/per overnachting https://www.amsterdam.nl/belasting-heffingen/ondernemers/toeristenbelasting/ Als de tweepersoonskamer door één persoon is geboekt, dan wordt er voor één persoon toeristentax berekend. Er zijn nog andere manieren die gehanteerd worden: a. Een bedrag per kamer, per nacht. b. Een vast bedrag per boeking, dus voor het gehele verblijf. c. Een percentage van de kamerprijs. Uiteindelijk komen de verschillende methodes allemaal ongeveer op hetzelfde bedrag uit: per persoon, per nacht. Hotelsteden als Schiphol en Amsterdam gebruiken de variant c. Als de toeristenbelasting een vast percentage is van de kamerprijs, maakt het dus niet uit met hoeveel personen je op deze kamer verblijft, het percentage blijft altijd gelijk. Dat laatste betekent dat het niet uitmaakt of u met één of met vier personen op een vierpersoonskamer verblijft. Het percentage toeristenbelasting blijft gelijk. Het betekent natuurlijk niet dat men met meerdere personen op een kamer mag overnachten dan waar de kamer voor bestemd is.

Toegevoegd op 26 augustus 2018 17:35: tekst
Bronnen:
https://www.svhw.nl/direct-aangifte-doen/t...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100