Wat zijn fatsoensrakkers?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Betekenissen volgens de Dikke van Dale: 1. Iemand die altijd met het begrip ‘fatsoen’ schermt, zonder dat daaraan een werkelijke moraliteit ten grondslag ligt. 2. Iemand die hecht aan fatsoensnormen en die het liefste aan anderen zou opleggen Geschiedenis van het begrip 'fatsoenrakker': Het begrip ‘fatsoensrakker’ is in elk geval bedacht door Simon Vestdijk; hij schreef in november 1939 in Groot-Nederland (jaargang 37, nummer 11, pp. 451-458) een stuk onder de titel ‘De fatsoensrakker’ waarin hij reageerde op de hetze rond het boek ‘Schandaal in Holland’ van Du Perron. Merkwaardig is, dat het WNT de schrijver Ter Braak als de bedenker van dit woord aanwijst: .. ‘door M. ter Braak gecreëerde term ter aanduiding van hen die altijd met het begrip ‘fatsoen’ schermen, zonder dat daaraan een werkelijke moraliteit ten grondslag ligt.’

Bronnen:
http://www.goirlesbelang.nl/nw-7833-7-3258...
van Dale - Groot woordenboek der Nederlandse taal

smalend zich als erg braaf voordoend persoon (die vaak op anderen wat aan te merken heeft)

Bronnen:
woordenboek nl

Zelfde strekking als de 'moraalridder', iemand die zich voordoet als braaf en altijd (politiek) correct en vaak iets op een ander aan te merken heeft.

Fatsoensrakkers smalend zich als erg braaf voordoend persoon (die vaak op anderen wat aan te merken heeft)

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/Fatsoensrakker

Met andere woorden; dat zijn enge mensen. (in mijn ogen)

Mensen van bijv. de pvda en groen links, cda. Om er iets actueels bij te halen. Mensen met boter op hun hoofd dus. "Wij zijn perfect, wij doen alles goed, op ons valt niets aan te merken, met een vingertje naar anderen wijzen etc. etc. Niemand is perfect en dat moet je dus anderen ook niet willen wijsmaken, en je moet anderen ook niet wegzetten als asociaal terwijl je zelf ook nooit altijd voor 100% sociaal, aardig, etc. bezig kunt / zult zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100