Waarom kun je geen volledig Beta profiel kiezen maar wel een Alpha profiel?

Bij het kiezen van je profiel op de middelbare school op HAVO en VWO is het mogelijk om een pakket samen te stellen met alleen maar alpha profiel vakken + wiskunde.

Maar het is niet mogelijk om een volledig beta profiel te kiezen. Ook als je ingenieur wil worden, ben je alsnog verplicht om literatuurgeschiedenis van 2 tot 4 talen te volgen en alle andere onderwerpen waar je als ingenieur nooit iets aan zal hebben.

Dat er van je verwacht wordt goed nederlands en engels te spreken is een ding, maar dat leer na het 4e jaar niet meer. En je wordt gedwongen om (veel) boeken te lezen.

Daarbij komt ook kijken dat na het 4e jaar er geen grammatica of woordjes leren meer voorkomt. De basis van de desbetreffende taal is dan al geleerd.

Met nederlands leer je zeker niet beter nederlands lezen of schrijven in het 4e, 5e en 6e jaar. Dus waarom is dit dan nog verplicht? Ik heb na het derde jaar niks zinnigs meer geleerd met dit vak wat ik ooit nog zou kunnen gebruiken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ook als je volledig beta kant op zou gaan, dan nog heb je talen nodig. En het lijkt er op dat geen woordjes meer leert in de hoogste jaren, maar juiste door het lezen, lezen en nog eens lezen leer je heel veel extra woorden. En moet als engineer in het Engels dromen, want de leerboeken zijn in het Engels. Ik had ook een leerboek in het Duits. Volledig beta profiel krijg je pas na het eindexamen, daarvoor kun je nog steeds switchen naar een opleiding die niet honderd procent beta is. Wees blij dat je na je eindexamen een vrijstelling hebt op Engels en andere talen. Als je een voldoende of meer hebt op Engels. Nadeel is als je volledig beta opleiding gaat volgen, dat de wiskunde heel zwaar gaat worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100