Wie zouden die speculanten moeten zijn waar Europa het regelmatig over heeft?

Vanuit Europa worden met regelmaat plannen gemeld om de speculanten aan te pakken. Zij zouden hebben bijgedragen aan het kelderen van de Euro.

Wie zijn die speculanten dan, hoe speculeren ze, en wat is er verkeerd aan hun akties?

Toegevoegd na 8 seconden:
Ik probeer vooral te begrijpen of die speculanten werkelijk bestaan, of dat ze een spookvijand zijn die door politici is bedacht om daadkrachtig over te komen middels schijnwetgeving, terwijl de politiek in werkelijkheid niets kan doen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat zullen toch wel diezelfde gasten zijn die zo ongelofelijk verdiend hebben aan het instorten van de huizenmarkt in de VS. Toegevoegd na 3 uur: Vorige week kwam de Amerikaanse beurswaakhond SEC met de beschuldiging dat Goldman Sachs obligaties had geconstrueerd met het doel ze te laten klappen. De zakenbank stelde toen juist dat Goldman flink heeft verloren op de huizenmarkt en niet heeft gegokt op het instorten daarvan. De SEC concludeert dat er fraude is gepleegd en stelt dat een belangrijke klant van de bank flink had geïnvesteerd in verzekeringen die zouden uitbetalen als het met de obligaties zou misgaan. Deze klant, de miljardair en hedgefondsbaas John Paulson, verdiende daar in korte tijd een miljard dollar aan. Bagagedrager Uit de mails blijkt hoezeer Goldman op de bagagedrager van Paulson zat. Toen de obligaties een lagere waardering kregen van kredietbeoordelaars, juichte tophandelaar Michael Swenson in een mailtje aan collega Donald Mullen dat wat Goldman aan beleggers moest betalen ‘naar nul zou gaan’. Daarop reageerde Mullen: ‘Het klinkt alsof we flink wat geld gaan verdienen.’

Bronnen:
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_fi...
http://www.volkskrant.nl/economie/article1...

De euro is zoveel waard als ervoor betaald wordt. Dat is als je zelf in euro's betaald een beetje vreemd, maar wereldwijd gezien heel normaal. Dus de prijs van de euro (bv in dollars) kan ook dalen en stijgen. Een speculant probeert geld te verdienen door te gokken dat de prijs omhoog of omlaag gaat. Stel je hebt nu 10.000 euro, hiervoor koop je 15.000 dollar. Als de prijs van de euro nu naar beneden gaat kun je voor die 15.000 dollar misschien wel 20.000 euro kopen. En zo heb je in euro's je geld verdubbeld. Leuk als je je boodschappen in euro's doet, want je kunt zo (op de korte termijn) 2 keer zoveel spullen kopen. De geld prijs is afhankelijk van vraag en aanbod. Wanneer de economie slecht gaat in het eurogebied willen er minder mensen euro's hebben terwijl er nog net zoveel wordt aangeboden. Dus gaat de prijs omlaag. Maar de prijs gaat ook omlaag wanneer er in 1 keer veel wordt aangeboden. Een rijke speculant kan de prijs dus zelf beinvloeden. Daarnaast kunnen door allerlei financiele trucs geld verkocht worden wat iemand nog niet gekocht heeft. En al deze verkopen hebben invloed op de prijs. Dus wanneer veel speculanten denken dat de prijs omlaag gaat kunnen zij er door heen gedrag al voor zorgen dat de prijs zakt (want deze geld handel gaat veel sneller dan veranderingen in de economie), nog voor er echt een reden is waardoor de prijs moet zakken. En de prijs van de euro is weer van invloed op in en verkoop van spullen uit het buitenland. Dus ja, er zijn weldegelijk mensen (slimme investeerders, bedrijven, organisaties, nationale banken) die door 'gokken' de prijs van de euro beinvloeden. En ja die handel kan beinvloed worden door wetten. Door de internationale aard van geld is dit echter wel lastig door 1 land te regelen. Dit is dus iets waar we absoluut de EU voor nodig hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100