Kan je geld terug vragen bij de fotograaf als de gemaakte "officiele" pasfoto wordt afgekeurd bij het gemeentehuis?

Stel, iemand laat een pasfoto maken bij een fotograaf (die dat commerieel aanbiedt), onder vermelding van het feit dat het voor een nieuw paspoort is. Foto gemaakt, tevreden, naar het gemeentehuis. Alwaar de foto afgekeurd wordt omdat deze blijkbaar aan bepaalde eisen niet voldoet.

Dit is een collega van me overkomen, en ik vroeg me het volgende af - even ervan uitgaande dat de afkeuring bij het gemeentehuis terecht was-:

Kan je in zo'n geval geld terugvragen van de fotograaf, omdat hij in mijn optiek als professional zou moeten weten wat de richtlijnen voor goed- en afkeuring zijn? Of blijft zoiets altijd je eigen verantwoordelijkheid en had hij (mijn collega) de foto al moeten weigeren bij de fotograaf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Meestal maakt een fotograaf dan gratis een nieuwe foto. Daarmee heeft hij dan alsnog waar voor z'n geld geleverd. Als klant moet jij een leverancier ook een kans geven zijn fout te herstellen. Dus onmiddellijk ergens anders nieuwe foto's laten maken en vervolgens je geld terug eisen kan niet. (Al kan een fotograaf uit coulance je natuurlijk altijd tegemoet komen, wanneer je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarom je niet eerst bij hém terug bent gekomen.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100