Tegenwoordig gebruiken we als jaartelling de toevoeging 'na christus', maar hoe noemde men de jaartelling vóór christus ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is een beetje afhankelijk van de plaats waar men was. Bij in de Romeinse wereld of in India. In het Romeinse Rijk werden de jaren aangegeven door de namen te vermelden van degenen die in dat jaar consul waren. Het jaar of beter gezegd de jaartelling Ab Urbe Condita (Latijn: "Vanaf de Stichting van de Stad") of Anno Urbis Conditae (Latijn: "in het Jaar van de Stichting van de Stad"), in beide gevallen afgekort tot AUC, telt de kalenderjaren sinds de stichting van Rome. Deze vond volgens de overlevering plaats in 753 v.Chr. De hiervoor vermelde moord op Julius Caesar zou volgens de Romeinse jaartelling hebben plaatsgevonden gevonden in AUC 710. Maar evenmin als de christelijke jaartelling bestond de AUC jaartelling in werkelijkheid nog niet in de Romeinse oudheid. De jaren werden aangegeven door de namen te vermelden van degenen die in dat jaar consul waren.

Er was vaak helemaal geen jaartelling; het idee van een universele, doorlopende jaartelling is typisch westers, en kon daarom ook wereldwijd verspreid worden. Veel landen/culturen gebruikten geen jaartal, maar bijvoorbeeld een aanduiding in de trant van 'in het zoveelste jaar dat koning huppeldepup regeerde'; dit was ook in China en Japan bv normaal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100