Ik ben aangehouden voor iets wat ik niet heb gedaan kan ik dit aanvechten?

Ik was met een paar vrienden op stap, toen we naar de grote markt liepen zagen we een hele grote kerst boom.

Een vriend van me wou daar wel in klimmen voor een weddenschap een deed dat. Ik heb dat staan filmen.

Toen hij uit de kerstboom was en alweer richting huis aan het fietsen was kwam een agent naar mij toe en zei dat ik het had gedaan. Ik heb niet gezegd dat ik het niet was omdat ik die vriend van mij niet wilde verlinken. Hij heeft Mn id genoteerd. Wat kan ik hier aan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hoeft (in eerste instantie) niets te doen. Een aanhouding is nog geen veroordeling en kan ook in het kader van het onderzoek gebeuren (en soms ook een beetje om jou als getuige onder druk te zetten) Jij bent getuige én maakte deel uit van de groep. Dat zorgt er voor dat oom agent je graag wil spreken en zoveel mogelijk informatie uit jou wil krijgen. Of je die informatie geeft is aan jou, tenzij je door een rechter gedwongen wordt, dan moet het wel. De agent moet bewijzen hebben om jou werkelijk te kunnen beschuldigen. Krijg je toch een boete o.i.d. dan zal in het papierwerk wat daarbij komt duidelijk beschreven staan hoe je bezwaar kan maken.

je hebt toch staan filmen!!! dat kan toch als bewijs dienen dat jij het niet was? natuurlijk kan dan misschien wel je vriend herkend worden maar ja, die moest maar niet zo stom zijn hé!

Als een agent je id noteert is er meestal niet zoveel aan de hand en zou je hier geen problemen mee krijgen. Vaak doen ze dit zodat als je later op de dag weer wordt staande gehouden, de agenten kunnen zien dat je al gewaarschuwd bent. Als je echt wordt opgepakt heb je altijd recht op een advocaat. Dat kan gewoon pro-deo en zal jou geen geld kosten. Maar waarschijnlijk gaat het niet zo ver komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100