Wanneer ben je nou precies 'jezelf' of 'authentiek'?

Ik hoor redelijk vaak dat mensen het belangrijk vinden en waarderen om zichzelf te zijn of authentiek, maar wat houdt dat nu eigenlijk precies in?

Weet jij het antwoord?

/2500

Mensen bedoelen daarmee dat ze zich niet laten beïnvloeden door anderen. Ze doen wat ze willen, reageren op de manier dat het beste bij hun past, en maken keuzes waarbij zij zich goed voelen. Men bedoelt dus dat men niet de passies en hobby's hebben die geaccepteerd worden door hun omgeving, maar echt iets wat zijzelf willen, dat men niet reageert zoals er van hen verwacht wordt, en zich ook niet stilhouden als ze er iets anders van vinden. Ook laat men zich niet leiden door de groep als men keuzes maakt, maar doet wat men zelf goed vindt. "Jezelf" zijn is theoretisch een illusie. Je past je toch echt wel, bewust of onbewust, aan aan de ander. Op zich is dat ook helemaal niet erg, als je geen dingen gaat doen die je eigenlijk niet leuk vindt, of dingen gaat laten die eigenlijk juist heel erg bij je passen. Als iemand tegen je zegt dat je "jezelf" moet zijn, dan betekent dat vaak niet dat je je helemaal niks van anderen mag laten aantrekken. Vaak bedoelt men er mee dat je wel dingen moet doen en nastreven die bij jou passen.

Jezelf..is eigenlijk wat je vind dat de totaliteit van jou is. In meerdere mate wordt er dan gesproken over je innerlijke wereld, dat wat anderen van jou vaak niet zien. Daar zitten alle denkbeelden in, die je hebt bedacht voor passend bij jouw en daar handel je ook uit. Jezelf is altijd de jouwe en nooit van anderen. Het is dát wat je ook kunt noemen de ik, en als je de werkingen ervan ontdekt, leer je jezelf te kennen. Authentiek is relatief, en kan door anderen worden gezien in jou, terwijl je dat zelf niet opvallend vindt, het is dan relatief tot wat die anderen als maatstaf nemen. Het lijkt soms heel voornaam, maar kan door de relatieve waarde ook zoiets betekenen als traditioneel....en dat hoeft echt niet voornaam te zijn. Als het om dingen gaat, is authentiek het evenbeeld van origineel. Maar bij mensen zegt het niet zoveel en wordt het als opvulling van het verhaal gebruikt.

authenticiteit begint met jezelf te aanvaarden zoals je bent, en volledig met jezelf in verbinding te zijn. Dat betekent niet zozeer "doen en laten wat je maar wil", want authenticiteit sluit ethisch handelen niet uit, integendeel. Als je echt je authentieke zelf bent, ben je per definitie ook "gelukkig", je zoekt de oorzaken van problemen (die je dan vast ook nog zal hebben) niet buiten je maar in jezelf (zonder schuldgevoel). Een echt gelukkig mens hoeft niet te compenseren door anderen te manipuleren, bezit te vergaren, macht te verwerven enz... Hij heeft genoeg aan zichzelf. Soms worden spontaniteit en vlotheid verward met authenticiteit. Dat zijn echter totaal verschillende dingen. Je kan ook in stilte authentiek zijn, als je je op dat moment zo voelt.

Naar mijn gevoel en mening ben je 'jezelf' of 'authentiek' als je enerzijds heel goed beseft wat jou gelukkig of ongelukkig maakt en dat je daar vervolgens rekening mee houdt als je in contact komt met anderen. Je geeft ook onbevreesd aan anderen aan wanneer er van jou iets verwacht wordt wat naar jouw gevoel niet bij jou of jouw eigenheid/authenticiteit past. Je gaat niet mee in de verwachtingspatronen van anderen omdat zij dat zo graag willen. Je laat je niet vangen door schuldgevoel omdat je beseft dat het op termijn voor anderen ook duidelijk wordt dat je enkel maar ziek en ongelukkig wordt als je steeds maar buigt om anderen te plezieren. Wanneer je ten volle van je eigen noden bewust bent en je durft daar ook naar te leven dan geef je aan anderen een mooi voorbeeld én de moed om hetzelfde te doen. Wanneer je echt jezelf durft en kan zijn dan heb je ook automatisch vrede met de anders geaarde noden van anderen. Dan besef je dat anderen ook nood hebben aan een leven dat bij hun authenticiteit en/of hun sterkste natuurlijke drang past. Als je niet gewend bent om zo sterk naar jouw eigen natuurlijke behoefte te leven dan kan het aanvankelijk wel eens botsen met mensen uit jouw omgeving. Laat je hierdoor niet afschrikken en geef er ook niet om dat je aanvankelijk nog niet in staat bent om jouw grenzen en behoeften rustig en onderbouwd aan te geven. Gaandeweg ontdek jij wel een leuke omgangsvorm die helemaal bij jou past ;-) Je zou dus kortweg kunnen stellen dat mensen die waarachtig authentiek leven automatisch respectvol en vredelievend in het leven staan. Ze forceren noch zichzelf, noch de anderen en brengen oplossingen in plaats van conflicten. Veel Succes ermee ;-)

Je bent (voor zover mogelijk) jezelf / authentiek als je ernaar streeft om in denken, voelen en gedrag: betrouwbaar, echt, geloofwaardig, onvervalst, oorspronkelijk, origineel, onverdacht, realistisch, waarlijk, waarachtig, zuiver, puur en eerlijk te zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100