Gaat humor altijd ten koste van een ander?

Ik kan namelijke geen andere soort bedenken.

Toegevoegd na 11 minuten:
met alle respect voor ieders antwoord...ik zie geen één voorbeeld als onderbouwing. Ook zelfspot gaat ten koste van iemand, het hoeft niet persé kwetsend te zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zelfspot gaat niet ten koste van een ander. Toegevoegd na 6 minuten: Een woordspeling hoeft niet ten koste van iemand te gaan. Toegevoegd na 8 minuten: *De duiker was diep gezonken

nee, vaker ten koste van een tendens.

Nee hoor, met zelfironie kan je prachtige humor bedrijven zonder iemand te kwetsen....

En mopje over b.v. 2 koeien of varkens,maag dat wel? Of bedoel je over mensen? Dan gaat het dus niet ten koste van mensen.

Niet altijd. Een woordspeling kan ook grappig zijn. Die doet vaak niemand kwaad maar is gewoon een leuke vondst. Of een grappige redenering: Ik pas in mijn regenjas Mijn regenjas past in mijn aktetas Ik pas in mijn aktetas Of een verspreking. Of zelfspot. En er is een vorm van satire die zich met name richt op waarde, normen en trends. Maar je hebt gelijk. De meeste grappen en grollen gaan vaak ten koste van een ander. Spot, ironie, sarcasme, en zwartgallige humor zijn veelal het populairst. Wist je dat wij Nederlanders een poosje ons gevoel voor humor zijn " kwijtgeraakt" ? Dat was aan het einde van de 17e eeuw, met de opkomst van het calvinisme. De kerk vond lachen zondig en zo werden de Nederlanders een somber volk. Pas in de 20ste eeuw kwam de humor weer terug in het publieke leven. Misschien komt daar dat sarcasme en satire wel vandaan. ;) Toegevoegd na 6 minuten: Naar aanleiding van de uitbreiding op je vraag deze link. vol met voorbeelden van niet kwetsende humor. Een voorbeeld hieruit van een humoristische slagzin/ woordspeling: Scheikunde studeren in Leiden is werken aan oplossingen

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Humor

Weet je hoe een koe eenhaas vangt? Hij gaat achter een boom staan en doet het geluid van een boerenkool na. Er zijn zoveel onverwachte dingen die gebeuren, waardoor je iets totaal in een ander perspectief ziet. Neem bv het Sinterklaasverhaal van Toon Hermans.

Humor is meer dan leedvermaak! Humor kan in de volgende situaties optreden: •Plotselinge opluchting of vermindering van spanning. •Bij een onverwachte (of verrassende) wending of een onverwacht antwoord op een bepaalde vraag •Bij sterke incongruentie, d.w.z. als twee gedachten of zaken op een lijn worden geplaatst, die qua betekenis of emotionele inhoud sterk van elkaar verschillen. Dit aspect komen we bijvoorbeeld bij een woordspeling tegen. Onverwachtheid en incongruentie zijn ook door de Frans filosoof Henri Bergson als kernelementen van humor benadrukt. •Als vorm van leedvermaak, d.w.z.als anderen fouten maken, zich dom of onhandig gedragen of pech hebben. Het voorbeeld van de clown sluit hierbij aan. Ook de Belgenmop kan gezien worden als een variant hierop.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Humor

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100