Waarom worden mensen rechtser?

Met de komst van de tv werden mensen linkser, omdat ze bijvoorbeeld zagen wat er in Vietnam gebeurde. Met de komst van internet lijken mensen rechtser te worden [zo lijkt het soms]

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als ik kijk naar de mensen in Nederland die (extreem) rechts denken, is dat vaak de categorie mensen die ontevreden zijn. Zonder in de spiegel te kijken leggen ze oorzaken van hun ontevredenheid buiten zichzelf. Daarom scoren partijen als PVV, Fortuin, ToN (Verdonk haar reclamekreet raakte dus ook kant noch wal) tijdelijk hoger. Mensen die meer links stemmen zijn vaak sociaal voelender, denken breed en voelen zich verantwoordelijk voor zichzelf en de wereld. De media en je omgeving hebben daar invloed op: waar kijk je naar, wat lees je, met wie ga je om, heb je een eigen mening of volg je een massa?

Ik denk dat dat komt niet vanwege internet..maar omdat mensen graag in moeilijkere tijden willen behouden wat ze kennen en wat ze hebben hierdoor reageren ze rechtser op zaken die dat bedreigen. Zeker in dit individualistische tijdperk waarin mensen de "buitenwereld" minder begrijpen en minder in groepsverband dingen doen neemt het onbegrip toe naar dat wat anders is dan ze gewend zijn of een bedreiging vormen voor hun eigen vetrouwde wereldje. Tis maar een mening..maar het zou een van de redenen kunnen zijn

Internet is relatief anoniem. Hierdoor durven meer mensen echt te zeggen wat ze denken en komt de ware aard naar boven. Denk niet dat internet de mensen veel rechtser heeft gemaakt. Wel zal er meer uiting gegevn worden door mensen met rechtse gedachten.

Ach.. Dat schommelt. Kijk maar naar de partijen van de 2e kamer. Dan is het ene groter dan het andere. Op dit moment ziet het er naar uit dat rechts de voorhand heeft.

Ha, die Theo; 'Vroeger' was het voor 'het volk' logisch en nuttig om links te zijn; er was immers sprake van een grote kloof tussen rijk en arm en er was veel te winnen door deze te overbruggen. Nu de westerse wereld in grote lijnen die armoede hebben overwonnen worden veel mensen zich bewust van hun materiële rijkdom en richten ze zich op het behoud daarvan en tegen alles wat dat in hun ogen bedreigt. Dat soort behoudendheid en materieel conservatisme zie je ook terug in de 'politieke' verrechtsing.

Het lijkt er wellicht op. Er zijn ook verschillende manieren om dit te onderbouwen of tegen te spreken. Onderbouwing kan zijn: Een mens wil graag zelf beschikking hebben. Omdat door internet en de daaruit komende groei van 'sociale' netwerken (iedereen lijkt wel vrienden van iedereen) en daarentegen in het dagelijkse leven op straat iedereen steeds verder van elkaar komt te staan, men op het internet graag voornamelijk de negatieve uitingen doet in het publiek (positieve dingen bespreek je liever alleen binnen je vriendenkring). Ondermijning kan zijn: De tendens is dat mensen afhankelijk van maatschappelijke tevredenheid linkser of rechtser is. In theorie zou dit inhouden dat mensen juist rechtser worden omdat internet toch ook nog een stukje luxe is (en mensen die zich luxe kunnen veroorloven vaak tevredener zijn). Ik denk niet dat mensen overigens linkser werden door het 'zien' van wat er in Vietnam gebeurde. Men was het er gewoon al niet mee eens dat er Amerikaanse soldaten werden ingezet in een 'ver-van-mijn-bed' oorlog om nietszeggende (voor hen) redenen. Met andere woorden, deze mensen waren al 'sociaal'/'links' georienteerd en gaven eerder hun mening (overigens vraag ik me af of een moeder links of rechts moet zijn om een vuist te maken tegen een oorlog waar haar zoon kan sneuvelen). Je vraagstelling is daarmee wat vrij van interpretatie en misschien iets gebiassed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100