Hoe sociaal zijn wij nog in de samenleving over 25 jaar?

In de huidige tijd zien we dat mensen steeds minder sociaal zijn. In het openbaar vervoer zitten mensen of met een mp3 speler op of zitten ze te bellen. Het contact met elkaar is er niet meer. Iedereen wil met rust worden gelaten en is bezig met zijn/haar eigen wereldje. Een gezellig praatje maken met de persoon die tegenover je zit is uit den boze tegenwoordig.

Het liefst rekenen we onze boodschappen af terwijl wij met 1 hand aan het bellen zijn.

En overdag zitten we de hele dag achter het internet.

Waar gaat dit heen, wordt het alleen maar erger en is het echt ieder voor zich en God voor ons allen? Of toch niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sociaal zijn begint toch bij jezelf.... sta open voor je omgeving zeker weten krijg er wat voor terug. Ga er niet in mee. Zoals jij denkt,denken veel mensen.Daar ben ik erook 1 van. Houd het leven sprankelend met die gene die dat ook willen. Dus er blijft een groep sociaal die er niet in mee gaan. Als ik bijvoorbeeld boodschappen doe staat mijn mobiel uit. Laten we daar mee beginnen. ;) In het openbaar vervoer ga ik niet uitgebreid zitten bellen. Uit dat ding. Een mobiel is handig maar ik ga echt mijn prive gesprekken zitten delen met andere.

Er is al zoveel verkloot de afgelopen 40 jaar dat het niet veel slechter kan worden. Ik stam nog uit de tijd dat iedereen een touwtje uit de brievenus had hangen.

Precies zo sociaal als altijd. Het antwoord zit al in de vraagstelling. Bellen is ook communiceren, internet is ook sociaal. Het wordt niet minder, het wordt ANders. Niet minder, omdat sociaal contact in onze genen zit. Het is een aangeboren behoefte. Instinct. Dus, over 50.000 jaar, misschien...

De mens wordt steeds socialer. Luxe en welvaart heeft ervoor gezorgd dat mensen steeds meer bereid zijn iets voor anderen te doen, zonder iets terug te verwachten. Kijk maar naar het aantal vrijwilligers. Vroeger was het leven meer een strijd op leven en dood. Als mensen vroeger sociaal deden was dat uit pure eigenbelang. Als jij niet iets voor anderen deed, deden anderen ook niets voor jou. Dat mensen tegenwoordig meer met zichzelf bezig kunnen zijn is een grote winst. Sociaal wil niet zeggen dat je je niet mag terugtrekken in je eigen wereldje, wees blij dat dat dankzij de welvaart kan.

Wie goed doet goed ontmoet, volgens mij is dat tijdloos. Volgens mij zal dat elkaar weer opnieuw beproefd worden en niet veranderen.

NIET... Ik verwacht dat over 25 jaar het woord "sociaal" een archaïsche woord is, dat niemand meer verstaat, laat staan dat men weet wat sociaal zijn inhoudt... God voor ons allen, vroeger was dat zo en in de toekomst zal het zo zijn, alleen nu is dat gelukkig nog niet...

Als ik met mijn mp3 spelerin de trein zit mag je best tegen mij praten, dan gaat ie af en dan praat ik graag terug. Maar aangezien de meeste mensen geen belang hebben bij een praatje, luister ik muziek. Even lekker weg van alle drukte, even genieten. Nu, zitten we de hele dag achter internet, 20 jaar geleden zaten we de hele dag achter de tv, 40 jaar geleden waren we de hele dag bezig met werken...dus vind ik wel een vooruitgang. Het is toch ook niet noodzakelijk om de hele dag tegen je huisgenoten aan te praten? daar wordt je ook een beetje simpel van. Achter internet ben je vaak ook sociaal bezig door te skypen,msn-en, goeievraagen e.d. dus het valt wel mee. En....een betere wereld, begint bij jezelf.

Strikt genomen betekent sociaal een organisme (b.v. mens) dat geneigd is in een groep te leven. Betrokken op de mens wordt vaak bedoeld het hebben van gevoel voor de noden van de medemens. (in de religie: heb uw naaste lief) Daarnaast heb je nog de sociale problematiek in de maatschappij. Als je de eerste twee definities beschouwt, dan lukt het ons uitstekend, zeker vergeleken met vroeger, daaraan te voldoen. Wie zegt dat de mensen in de trein, die zitten te lezen en/of muziek zitten te luisteren, niet begaan zijn met hun zieke tante, zuster of vriend. Misschien zijn ze wel op weg naar die persoon om hun hulp aan te bieden. Inderdaad doen we dat op een wat andere manier dan toen we nog niet over al die technische hebbedingetjes beschikten, maar dat is een keuze. Dat zegt niets over wel of niet sociaal zijn. En denk nog eens aan al die goede doelen waaraan we zo ruimschoots geven als daar de noodzaak voor is. Baseer je mening niet zo zeer op wat je ziet in het openbare vervoer, maar op wat mensen in hun dagelijks leven doen. Ziekenhuizen, ouderenzorg, tafeltje dek je, vrijwilligerswerk, etc. Verlies niet het vertrouwen in je naaste. Dat kost natuurlijk wel iets meer moeite, maar het is de moeite waard.

mischien wel erg primitief als het aankomt op sociaal gedrag. ik zie het sociale gedrag telkens premitiever worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100