"Tegen uw wil leeft u en tegen uw wil sterft u" Wat is hiervan de strekking?

Het gaat hier om een oude Joodse spreuk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het leven is niet vrijwillig. God alleen heeft recht op het leven geven en nemen.

Wij bepalen niet zelf of we geboren worden, ook bepalen wij niet zelf of we sterven. We hebben er compleet geen macht over.

Hoewel deze uitspraak in eenvoudige zin werd opgevat als een ironische expressie van het feit, dat een baby net zo min geboren wil worden als een gezonde volwassene wil sterven, lijkt deze uitspraak in onze tijd een nieuwe dimensie te krijgen. Het leven is iets onvrijwilligs. Indien men een balans opmaakt van het leven zal men merken dat de lasten groter zijn dan de lusten. Reeds 2000 jaar geleden verklaarde de Leerschool van Sjammaj, dat "het beter ware voor de mens indien hij niet geschapen zou zijn". Het leven is iets onvrijwilligs, en alleen de Schepper die het leven geeft, mag dit ook weer nemen.

Bronnen:
http://users.skynet.be/religie_info_site/B...

Ik moet me al sterk vergissen dat het niet ongeveer hetzelfde betekent als: "De mens wikt, maar God beschikt.' Oftewel, we kunnen van alles willen, maar over echt gewichtige zaken als ons leven kunnen we niet beslissen, je kiest niet om geboren te worden en normaal gesproken ook niet om te overlijden, hoewel dat natuurlijk wel mogelijk is.

Een gok: Je hebt niet gekozen om te leven, maar ben je er aan gewend bent, is het moeilijk afscheid nemen.

Zoals het al zegt: niemand zit op het leven te wachten, en als we eenmaal leven willen we ook niet dood.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100