Waar komt het woord hippie vandaan?

Van welk woord is het afgeleid of iets dergelijks?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik neem dat je hippie bedoeldt als in hippie zn. ‘persoon die zich door non-conformistisch gedrag en vredelievende levenswijze afzet tegen conventionele maatschappelijke opvattingen’.? hieronder een uitleg Nnl. hippies ‘id.’ [1967; WNT Aanv.], hippie [1973; Reinsma 1975]. Ontleend aan Amerikaans-Engels hippy, hippie ‘id.’, met als oudste attestatie these would be hippies [1953; OED] en afgeleid van hip, maar zie hierna. Hippies waren in de jaren 1960 in de VS een waar fenomeen en sinds ca. 1967 in lichtere mate ook in Nederland. Nu ze geschiedenis zijn geworden, bestaat het woordt vooral nog als historische term Eerder dan de hippie bestond eind jaren 1930 in het Amerikaans-Engels al de hep-cat ‘liefhebber van swingmuziek’ [1938; OED], ook hip-cat, samenstelling van hep, hip ‘op de hoogte, bij de tijd’ en cat in de betekenis ‘kenner, expert’. De met het achtervoegsel -ster (zie → gangster) van hip afgeleide Amerikaans-Engelse term hipster, eerst ‘allesweter, slimme jongen’ [1941; OED] wordt daarna synoniem met hip-cat, hep-cat ‘jazzliefhebber’ [1956; OED], en krijgt dan ook de betekenis ‘moderne, opstandige jongere’ [1958; OED], waarna het synoniem wordt met hippie [1967; OED]; in de betekenis ‘moderne jongere’ is het ook ontleend als Nederlands hipster [1964; WNT Aanv.]. Het is zeker niet ondenkbaar dat hippie een verkorting is van hipster.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/hippie

Van het woord: hip, dat modieus, bij de tijd betekent. In het Engels was de oorspronkelijke betekenis: schrander, stijlvol. Oorspronkelijk in het Engels: hippy, in het NL hippie: http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/hippie

De meeste mensen staan er niet bij stil waar dit woord eigenlijk vandaan komt en daar moeten zij zich zeker niet voor schamen, want die ignorante hippies weten het zelf niet. daarom is het mijn plicht om een waarheidsgetrouwe etymologische verklaring te geven voor het woord hippie. Hippie komt van het woord hypocriet, maar omdat de hippies dat een veel te moeilijk woord vonden om uit te spreken en op te schrijven maakten ze er dan maar hippie van.

Bronnen:
http://www.deprezbooks.be/De_Prez_Books/01...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100