Hoezo wassen wij eigenlijk meestal onze handen na het plassen?

Zo heel veel bacteriën zitten er bijvoorbeeld niet aan de bril, want een onderzoek heeft aangetoond dat een wc-bril minder bacteriën bevat als bijvoorbeeld een toetsenbord. Maar als een toetsenbord een tijdje gebruik, dan was ik mijn handen niet, terwijl dit smeriger is. Hoezo is dit fenomeen na het plassen, handen wassen ontstaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bovenop wat Amadea zegt, is het aanraken van je geslachtsdeel ook niet altijd het meest hygiënisch. Vroeger werd aangenomen dat urine ook veel bacteriën bevatte. Dat de wc-bril niet zo vies is als wordt aangenomen is ook pas bekend geworden nadat men was aangeleerd ook na het plassen de handen te wassen. Daarbij vinden (de meeste) anderen het simpelweg niet fris als ze weten dat jij net van het toilet komt en niet je handen hebt gewassen, ook al zou je niets hebben aangeraakt.

Dat wassen is het logische gevolg van het gebruik van toiletpapier om nadruppelen weg te vegen. Door urine nat geworden toiletpapier is niet geheel hygiënisch. Met die handen wil je toch niet een ander persoon aanraken, en/of iets eten? Nee, die reinig je eerst.

Je wast je handen vanwege de hygiene - de theorie die je aanhaalt klopt niet helemaalnamelijk, of beter:houdt ergens geen rekening mee... Ja, er zitten op het gemiddelde toetsenbord meer bacterien dan op een toilet (deze wordt immers als het goed is met enige regelmaat schoon gemaakt) - maar het type bacterie dat op een toetsenbord zit versus het toilet verschilt nog al. Was dus maar gewoon lekker je handen na een bezoek aan het toilet ;)

Veel ziektes verspreiden zich via de ontlasting (shigella, sars, norovirus,....) in een toilet loop je kans met faeces van anderen in contact te komen, als je dan vervolgens nog met voedsel in de weer gaat wordt het risico te groot. Daarom is handen wassen na toiletbezoek een goede gewoonte, maar na gebruik van een urinoir met automatische doorspoeling eigenlijk onnodig. Het gaat denk ik meer om de aard van de bacterie of het virus dan het absolute aantal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100