Gedragen mensen zich aggressiever/slechter in warm weer?

Gebasseerd op een observatie van Amerikanen in de zomer.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, met de temperatuur heeft dat rechtstreeks niets te maken. Maar het zal wellicht afhangen van de soorten vocht waarmee de personen hun dorst stillen. Als dat namelijk bijvoorbeeld een overvloedige hoeveelheid bier is geweest, dan zit de kans er dik in dat alcohol de veroorzaker van die agressie was.

Dat weet ik wel zeker omdat mensen met koud en/of slecht weer veel meer binnen zitten. Als het heet is gaan mensen veel meer naar buiten en komen elkaar tegen en door de hitte raken ze extra geprikkeld. Als je dan ook nog eens veel alcohol drinkt omdat je extra dorst hebt gaat het nog sneller fout.

Ja die kans is relatief groter dan in een koeler klimaat of omgeving. Veelgehoorde kreten zijn dan ook : "ga jij DAAR eerst maar eens afkoelen (tegen een kind dat in drift vervalt) of een 'verhitte discussie' loopt uit de hand, 'er hangt een broeierige sfeer daar' enz.... Maar tot een bepaalde grens van de 'buitentemperatuur' is dit gedrag kenmerkend, want hete/zomerse dagen maken (zeker de mensen die geen hitte gewend zijn) de mens ook loom en passief en vermijdt men (verbale )inspanning juist. Alcohol geeft ook zeker een effect; de 'natuurlijke rem wordt minder' waardoor de stemming en karaktertrekken zoals verlegenheid, schaamtegevoel etc afnemen en de onderliggende emoties sterker kunnen worden...zeker bij overmatig(er) gebruik. Terzijde: koud bier (ook andere gekoelde dranken) een averechts effect op die "geliefde verkoeling in de hitte" en houdt je slechts voor zeer kort je 'thermostaat in je lijf' iets lager...erna 'slaat deze weer aan' komt de temp in je lijf weer op dezelfde hoogte ;) In vele warme landen drinken dan ook de bewoners juist warme of lauwe dranken en vaak thee ... Overwegende deze vraag? Op zich hoeft een hogere temperatuur buiten dit gedrag (agressie/slecht) niet te versterken. In kou of winter zitten mensen uiteraard meer binnen bij de kachel of cv. en zijn meer kleinschaliger 'op elkaar gericht'. Ook dan kunnen spanningen zich ophopen en daar ontladen... niet direct meer zichtbaar voor de buitenwereld maar de "schade intern" kan zelfs heftiger zijn dan in die volle zon of buitenwereld ;) Bij zomerse temperaturen kiezen mensen eerder voor bv een terrasje ergens, leven letterlijk een deel van de dag meer buiten, en tonen zich wat openlijker, vrolijker en socialer. Tot zover juist een "zonnig humeur" of gemoed. Warm binnen in huis, of in de zon of schaduw buiten: zodra ergens alcohol genuttigd wordt (en dit de bekende grens of mate overschrijdt) dan ligt agressie en veelal gepaard met ander (negatief) gedrag al wel op de loer! (en nee, ik ben geen tegenstander van alcoholgebruik in het algemeen, maar wel alert op de MATE waar,waarin/waarom het gebruikt wordt. )

Als je vanuit de psychologie antwoord op deze vraag zou geven, denk ik dat het antwoord 'nee' is. Sommige mensen hebben wat meer temperament en zijn wat sneller agressief dan andere mensen. Dit kan op verschillende manier getriggerd worden. Voor bepaalde mensen die nogal snel agressief gedrag vertonen, kan warm weer zo'n trigger zijn. Maar mensen die van nature niet snel agressief worden of zich slecht behandelen zullen zich door warm weer niet ineens wel zo gaan gedragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100