Mag je als niet-gehandicapte een gehandicaptentoilet gebruiken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gebruik maken van invalidentoiletten Zaterdagmiddag bij V&D. Een rij van dertig dames staat voor de toiletten van het restaruant min of meer benauwd op heur beurt te wachten. Al die tijd maakt niemand gebruik van het invalidentoilet, ook al is geen velden of wegen een rolstoeler te zien. In zulke omstandigheden zie ik er geen kwaad in om uit de rij te stappen en gebruik te maken van het invalidentoilet. Toch word ik dan vreemd aangekeken als ik eraf kom. Jaloezie op een goed idee of breek ik hier een modern onuitgesproken taboe? Toilet-inpikker Beste Toilet-inpikker, Een invalidentoilet is iets anders dan een invalidenparkeerplaats. Wie als gewone automobilist daar z’n auto parkeert, is buitengewoon onbeschoft bezig. Het is bovendien een wetsovertreding, die tot een boete kan leiden. Met toiletten ligt dat anders, omdat het gebruik daarvan hooguit een paar minuten in beslag neemt. Een rolstoeler ondervindt er geen schade van, als anderen ook gebruik maken van zijn of haar toilet. Ik ben er voor om gehandicapten zo veel mogelijk hetzelfde te behandelen als niet-gehandicapten. Dat betekent dat voor hen voorzieningen aangelegd worden om de toegankelijkheid van het publieke domein te vergroten, maar niet dat zij exclusieve rechten hebben op deze voorzieningen. Een moeder-met-kinderwagen mag net zo goed van de invaliden-oprit gebruik maken als een rolstoel. Wat mij betreft is er dus niets op tegen om te allen tijde het invalidentoilet te gebruiken. Als er een rolstoeler aan komt rijden, is het wel zo beleefd deze persoon voor te laten gaan, maar verder kan iedereen z’n gang gaan op deze heerlijke, ruim bemeten en meestal ook veel schonere wc’s.

Waarom niet, als de nood erg hoog is of er is geen "werkend" validen toilet dan mag dat volgens mij best.

Ha, die HeroDD; Ja hoor, zolang je geen gehandicapte verdringt, waarom niet?

Ja hoor, dat mag, zeker wanneer er op de reguliere toiletten te weinig ruimte is of ze allemaal bezet zijn. Het is een extra service voor gehandicapten, zodat er in dat gebouw een toilet is dat zij kunnen gebruiken. Maar ze hebben niet het alléénrecht op dat toilet. Het is zelfs niet erg als ze -net als normale mensen - soms misschien even moeten wachten tot het toilet vrij is. Een gehandicaptentoilet is een normaal openbaar toilet met een extra functie. Het is niet een voorziening die speciaal en uitsluitend bestemd is voor gehandicapten. Dit is dus niet hetzelfde als de speciale parkeerplaatsen voor gehandicapten, die zo veel mogelijk altijd beschikbaar moeten zijn, en dus niet door gewone automobilisten gebruikt mogen worden.

In principe natuurlijk niet, net als dat je niet even mag parkeren op een invalide-parkeerplaats. Deze zijn er uiteraard niet voor niets, ze zijn voor hulpbehoevenden gemaakt. Maar in noodgevallen en wanneer je niemand verdringt kun je uiteraard wel even hiervan gebruik maken. Net als dat je gebruik mag maken van de 1e klasse in de trein als de 2e klasse helemaal vol zit. Toch blijft het moeilijk om in te schatten of er binnenkort een invalide aankomt voor zowel het toilet als de parkeerplaats.

Ja hoor als er maar weinig gebruik wordt gemaakt van het aangepaste toilet, is het zelfs aan te bevelen om de toiletruimte voor meerdere functies geschikt te maken. b.v. gebruik door zowel gehandicapten als niet-gehandicapten, voor het verschonen van baby's.

Dat mag, mits er geen invaliden zijn die van het toilet gebruik mogen maken. Dan gaan zij uiteraard voor.

Ja dat mag waarom niet?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100