Heb je een doelstelling nodig in het leven om succesvol te kunnen zijn?

Of kan je zonder plan te trekken het lekker op zijn beloop laten gaan..

Weet jij het antwoord?

/2500

Heel goed, klopt precies... Zonder doel faal je uiteindelijk... Als je alles op zijn beloop laat dan ben je vrij en gelukkig, maar je moet dan wel de doelloosheid ervaren en niet iedereen kan daar tegen...

Ja, je hebt een plan nodig want anders kun je nooit roepen dat je succes hebt. Succes heb je namelijk ergens 'in' en dat 'in' moet je wel vooraf definiëren. Je moet voor af de succesfactoren bepalen, zodat je achteraf kunt meten. Wat niet wegneemt dat je volmaakt gelukkig kunt zijn als je leven dag na dag ongepland lekker voortkabbelt. Maar dat is wel iets anders.

Natuurlijk moet je een doel hebben. Maar dat is een proces: als je jong bent heb je nog niet het inzicht om het juiste, realistisch haalbare doel te definieren. En als je oud bent, moet je al lang onderweg zijn om dit gerealiseerd te hebben. Het is dus de kunst om, gedurende het leven, continu bezig te zijn met het vergroten van het inzicht in je eigen toekomst, en daar verder naar toe te leven. Je doel is dus meer een pad dat je uitstippelt dan alleen maar een einddoel.

Als je het op zijn beloop laat gebeurd er niets....als je je plan omzet in daden heb je wel je doelstelling bereikt. En mag een ieder voelen of hij of zij succesvol is.

Het gaat er om waar je precies succesvol in wilt zijn. Als het gaat om je werk, zul je inderdaad wel een doel moeten hebben. Jarenlang bij dezelfde baan, dezelfde functie beoefenen maakt je niet succesvol. Je zult moeten weten wat je precies wilt bereiken een plan moeten trekken hoe je dat wilt gaan doen. Als je het hebt over succesvol in bijvoorbeeld gelukkig zijn maakt het niet zoveel uit. Het ligt er natuurlijk aan wat jou gelukkig maakt; misschien is hetgeen jou gelukkig maakt ook wel iets wat echt 'te bereiken' is, waarvoor je een plan moet trekken om het te kunnen behalen. Er zijn ook mensen die er juist gelukkig van worden door het leven z'n beloop te laten; geen plan te trekken maar impulsieve wegen in te lopen, kansen te grijpen en te kijken wat hen tegemoet komt. Op die manier kom je voor een hoop verrassingen te staan, zowel nare als goede, en sommige mensen vinden hier het leven in dat zij altijd gewenst hebben. Zij zijn succesvol in het leven dat zij willen leven.

Zo'n beetje over de helft (als ik optimistisch ben ;-) ), ga ik meer en meer geloven in gezegden als : 'everything happens for a reason'. en 'Life is what happens, while you're busy making other plans'..... Het komt áltijd anders dan je denkt, en als je je vastbijt in je doelen, zal je zeker teleurgesteld worden als ze niet haalbaar blijken. Dus een algehele 'zó ongeveer'- denkwijze zou kunnen maken dat je je flexibel opstelt voor alles wat het leven je in je gezicht gooit, zonder daarbij uit het oog te verliezen, dat je in alles een uitdaging kunt zien, en je glas altijd méér dan halfvol blijft, zonder spijt, zonder teleurstelling, zonder 'ja, maar'..... Als je altijd naar de sterren kijkt, vergeet je de madeliefjes aan je voeten....

Niet iedereen hoeft succesvol te zijn. De overgrote meerderheid is gewone een lekkere middelmaat, en die mensen kunnen net zo gelukkig zijn. Successen, of succesjes zijn voor iedereen haalbaar, maar dan wel binnen grenzen. De een heeft behoefte aan meer en grotere successen dan de ander, en ik vind zeker niet dat iemand die zichzelf als zeer succesvol beschouwt per definitie geslaagd is in het leven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100