Welke vooruitgang heeft het paranormale de afgelopen jaren bereikt?

Van wetenschap (en haar toegepaste zusje, de techniek) is vrij makkelijk te zien welke vooruitgang er de afgelopen jaren is bereikt. Of je nu kijkt naar de afgelopen 4000 jaar of naar de afgelopen 40 jaar: de vooruitgang is direct zichtbaar.

Die vooruitgang betreft zowel de vooruitgang in ons inzicht in de wereld, in het leven, en in onszelf, als ook de vooruitgang in onze leefomstandigheden.

Het geloof in het paranormale bestaat zelfs nog langer dan de wetenschap. Welke vooruitgang heeft het paranormale ons gebracht? Welke inzichten in de wereld, het leven, en onszelf heeft het gebracht, en welke vooruitgang in onze leefomstandigheden heeft het ons gebracht?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat de vooruitgang die paranormale zaken hebben geboekt, vooral het feit is dat er relatief gezien meer mensen sceptisch zijn geworden. Daarmee bedoel ik dat over de jaren bijgeloof redelijk verminderd is, mensen meer kritische zijn mbt. het bovennatuurlijke en men niet alles klakkeloos voor waar aanneemt. Da's niet echt groei van het paranormale, maar het is wel een groei op het gebied van menselijk bewustzijn en nadenken. Hoe bonter het gemaakt wordt, hoe meer de mens gaat twijfelen. Dus wat het bereikt heeft in het kort: Het heeft van gelovenden twijfelaars gemaakt, en van twijfelaars sceptici...

Het paranormale heeft ons geen inzicht gegeven, wel verdeeldheid. De een gelooft erin, de ander niet.

Nou we hebben tegenwoordig de Nieuwe Tijds kinderen en die hebben me toch een partij voor uitgang gebracht, dat hou je niet voor mogelijk. Voel je niet overal om je heen,dat de lucht vibreert van de spiritualiteit, sinds die kinderen in ons midden zijn?

Wat zou het toch prachtig zijn als één van je vragen beantwoord kon worden. Maar zou dat het geval zijn, dan zitten we direct met de paradox dat je deze vragen in dat geval niet had gesteld. Want dan had je de antwoorden al geweten, en zeker jij niet alleen. M.a.w. als het paranormale ons iets zinnigs had gebracht dan zouden we het allemaal geweten hebben. En dan gaat het niet alleen over het paranormale, maar ook over UFO's, homeopathie, gebedsgenezing of de "waarheid" over 9/11. Ik verzeker je, dat als er morgen echt iets gebeurt op het vlak van het paranormale, we 's avonds allemaal met rode oortjes achter de TV zitten, want het NOS journaal zal daar dan uitgebreid over berichten. Maar helaas, er is nog nooit iets zinnigs gebeurd, dat wetenschappelijk aangetoond kon worden. Het blijven allemaal vage verhalen, en het zal dus allemaal onzin blijven.

De acceptatie wordt steeds groter en de mensen gaan zich er meer in verdiepen en onderzoeken . Maar helaas is de tegenstand voor het paranormale onder de mensen ook nog groot . En dat mensen bij voorbaat al roepen dat het onzin is terwijl zij er niets vanaf weten .

Ik ben een optimistisch mens. Ik ben toch geneigd voorzichtig te accepteren dat het breder bekend geworden zijn van het verschijnsel, veel mensen aan het denken heeft gezet en dat dat in veel gevallen geresulteerd heeft in een vriendelijker en vrediger levenshouding. Zelfs al is dat maar bij een enkeling het geval, dan werkt dat verder door in diens omgeving. En dat lijkt mij wel vooruitgang. Het kan ook zijn dat veel geloof in veel religies hetzelfde effect hebben (gehad), maar onder het mom van religie zijn er te veel oorlogen gevoerd en te veel strijd gestreden. Ik denk dat dat onder de gelovers in het paranormale minder het geval is.

Helaas is er geen enkele grens te trekken waar het paranormale begint en waar het eindigt. Er is trouwens helemaal geen grens Het is de mens dat het graag voor het overzicht het in hokjes wil stoppen door er een naam aan te geven. En voor de nietgelovers van het bestaan van het paranormale, is er geen enkele vooruitgang, want iets wat niet bestaat kent ook geen vooruitgang. Zo blijft er al heel weinig van je vraag over. Voor de welgelovers is het van geen enkel belang of onze leefomstandigheden door het paranormale is veranderd/ verbeterd, omdat het een puur persoonlijke aangelegenheid is,het is de wereld buiten de wereld, het maakt toch totaal niet uit of jij nu wel of niet er in gelooft, of je buurman, of rota, ieder kiest toch zijn eigen weg? En dat moet je respecteren, het is geen zieltjes veroveren, of meningen opdringen, zou niet eens kunnen. Vroeger waren er ook al veel mensen paranormaal, maar konden er niets mee, was alleen maar lastig, zeker vanwege hun geloof en de omgeving. Nu is het beter bespreekbaar, maar de wereld is nog even slecht als al die eeuwen er voor. De enigste vooruitgang is te vinden bij de mensen zelf die paranormaal zijn, want die WETEN. En wil jij je daar bij aansluiten, prima! En wil jij het niet, ook goed, de wereld blijft even slecht. We zijn vaak niet eens in staat tevreden te zijn, gewoon tevreden. De wereld wordt verscheurd door de hebzucht, hoe meer we hebben ,hoe erger het wordt. Veel paranormale mensen zijn wel tevreden, moeilijk te geloven als niet gelover hiervan, maar de nietgelovers weten ook niet wat het inhoud, wat het kan betekenen en wat het met je doet, want voor hun bestaat het niet. En voor al die mensen die wel tevreden zijn en niet paranormaal, wees er zuinig op, natuurlijk bestaat dat ook, net als de droevige mensen en de ongelukkigen en net als alle gelovigen die niet geloven. Niemand is beter of slechter, leef zolas je wilt en respecteer elkaar

Phoe, wat een vragen in een vraag. Je zou er een scriptie mee kunnen vullen. Ik beperk me op je hoofdvraag. Ik zie het *paranormale* als een soort leerfase in onze evolutie. Een evolutie die staat voor het langzaam gevoeliger worden (verhoging van trilling) van de mens. Het paranormale gaat ahw geleidelijk over in *spiritualiteit*. Niet als vervanging van, maar als uitbreiding op het paranormale. Hierbij ligt het accent meer op de eigen beleving en ervaring, en niet meer zozeer van de kerk, een "waarzegger", medium, enz. Niet dat zij onbelangrijk zijn geweest. Zij hebben ons met iets in aanraking gebracht wat ons nog meer laat nadenken, mn over de mens en zijn plaats in de kosmos en de werking van beider krachten. Kortom: het paranormale heeft ons mede de mogelijkheid geboden om weer een sprongetje in onze evolutie te maken.

dat het beter verkoopt

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100