Wat zeg je op Kerst tegen iemand die je groet als je binnen komt?

Zalig kerstfeest? Prettige kerstdagen? Het komt mij allemaal vreemd voor als je iemand in het gezicht kijkt en een hand geeft / zoent als je bij hem op bezoek komt. Hoe groet je iemand netjes op een van de twee kerstdagen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat hangt af van hoe en wat beide personen geloven. Als jullie beide katholiek zijn dan is het heel gewoon om "zalig kerstfeest" te zeggen, maar bij protestanten is dat niet gebruikelijk. Dan is "vrolijk kerstfeest" of "gelukkig kerstfeest" beter. En in andere gevallen lijkt mij om het hele kerstgebeuren niet te noemen, maar alleen de persoon bij de naam aan te spreken.

gewoon; hoi, fijn je weer te zien! prettige kerstdagen zeg je meer voor de kerst, tegen iemand die je pas na de kerst weer ziet.

bij ons zeggen wij altijd Zalig Kerstfeest, maar ben je niet iets te laat met deze vraag?:)

Wij zeggen altijd 'fijne dagen', 'fijne feestdagen' of 'fijne Kerst'. Eigenlijk nooit 'zalig' of 'prettig'.

Tweede Kerstdag was ik met het koor in een Katholieke mis. Er werd uitgebreid Zalig Kerstfeest gewenst met kussen en al. Mijzelf komt dat vreemd voor op de twee dag. Maar als je bedenkt dat de sfeer van Kerst voor altijd is, zou het kunnen. In mijn eigen kring, zeggen we gewoon, dag, gezellige Kerstdagen hoor. En op kerstkaarten zetten we: gelukkig Kerstfeest. Of ook: gezellige dagen, of vredig kerstfeest, of iets dergelijks. Het zalig kerstfeest wordt, bij mijn weten, uitsluitend spontaan als begroeting op Kerst gebruikt in RK kringen.

Eigenlijk zeg je pas als je weggaat nog prettige feestdagen enz. Als je binnenkomt zeg je zoiets van gezellig he Kerst.

Je kan met Kerst mensen begroeten met ‘Prettige feestdag!’ of Fijne Kerst!.

Net zoals je hem/haar anders zou begroeten. Prettige of fijne kerstdagen zeg je voor de kerstdagen alleen tegen iemand die je niet zult zien tijdens de kerstdagen. Daar zijn ook de kerstkaarten voor bedoeld. Je zegt dat bijvoorbeeld tegen collega's of winkelpersoneel. Bij katholieken is het (bij mijn weten wel vrij gebruikelijk om iemand te begroeten met zalig kerstfeest.

hallo, leuk je weer te zien. Hoe is de vakantie? Toegevoegd na 1 uur: Je brengt het op een ander onderwerp dan kerst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100