Is er eigenlijk wel een oplossing voor het tekort aan donororganen?

In België is iedereen automatisch donor. Toch zijjn daar ook nog wachtlijsten. Dus dat is niet de oplossing voor het tekort aan organen in Nederland.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De enige oplossing is het kunstmatig kweken van organen of het maken van kunstmatige organen

Een optie zou zijn om van ieder mens stamcellen in te vriezen die in geval van nood ingezet kunnen worden. Echter: een strenge regelgeving op dit gebied lijkt me dan noodzakelijk.

Als het zelfs in België niet werkt, waar iedereen donor is, dan is de gezondheidszorg daar te goed, want dan gaan er te weinig mensen dood. Dus het is duidelijk waar de oplossing dan gezocht dient te worden....

De volgende dingen spelen een rol bij het huidige tekort aan donororganen. Al deze knelpunten zullen dus verholpen moeten worden om een einde aan dit tekort te maken. "Te weinig mensen zijn bereid na hun overlijden organen en weefsels af te staan. Ook kunnen nabestaanden toestemming weigeren omdat zij niet weten wat de overledene gewild zou hebben. Daarnaast zijn niet alle organen en weefsels bruikbaar of passend voor patiënten. Het komt ook voor dat een donatieprocedure om praktische redenen niet kan doorgaan. Denk aan gebrek aan operatiekamers of -personeel. Tot slot is het mogelijk dat de arts niet aan de mogelijkheid van donatie denkt. Dit kan om emotionele redenen zijn of omdat de arts niet weet hoe hij in zo'n situatie moet handelen. " (RJ)

Bronnen:
http://www.donorvoorlichting.nl/index.cfm

Wat minder strenge veiligheids maatregels zou al een heel end in de goede richting gaan,maar dat mag je natuurlijk niet propageren!

In Belgie heeft de familie het laatste woord. Kan me voorstellen dat veel nabestaanden 'nee' zeggen.

Als iedereen gezonder gaat leven, zijn er minder donor-organen nodig. (Je verpest bijvoorbeeld je longen niet door te roken...). Als iedereen gezonder gaat leven, zijn de organen gezonder, dus zullen er minder afgekeurd worden. (Als je donor bent, maar je verpest je nieren en lever door teveel alcohol te drinken...) Als iedereen gezonder gaat leven, is er misschien straks wel een overschot aan donor-organen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100