Wat gebeurt er nu met mensen als Marc Dutrou en Fritzel, levenslang of worden ze toch weer voorbereid op een leven in de maatschappij?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee echt niet... In Nederland doet men dat wel, maar over de grens niet hoor... In België zit je gewoon en als de straf erop zit, gooien ze je buiten... Zonder ook maar iets gedaan te hebben met je... En buiten Nederland doet men er gewoon niets aan... (uitzonderingen die ik niet ken, daargelaten)

in nederland is het zo dat er mensen die levenslang gevangenisstraf krijegn bij ons 30 jaar gevangenisstraf is en daarna gewoon weer verder hun leventje lijden

Zowel Fritzl als Dutroux hebben naast levenslange gevangenisstraf ook TBS gekregen. Levenslang betekent in dit geval in beide situaties een eindige straf. TBS betekent dat ze na die gevangenisstraf alsnog een verdere (tamelijk onbepaalde) termijn krijgen waarin wordt bekeken of via gerichte psychiatrsche behandeling ze alsnog in staat worden geacht weer deel te nemen aan de maatschappij. Tijdens die ter beschikkingstelling wordt steeds opnieuw beoordeeld of iemand opnieuw tot de maatschappij kan worden toegelaten. TBS kan steeds verlengd worden. Ook kan worden beslist dat er spake is van onbehandelbaarheid. Of kan er sprake zijn van het feit dat ze niet willen mee werken aan een behandeling. In dat geval betekent dat, dat zo iemand nooit meer terugkeert in de maatschappij. Het ligt dus aan verschillende factoren of het zal gaan gebeuren, maar in pricipe is er sprake van de maatschappelijke wil hen weer voor te bereiden op terugkeer in de maatschappij. Er zijn trouwens ook landen waarin levenslang ook echt levenslang betekent.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100