Bestaat er een algemene "levensfilosofie"?

Bestaat er een algemene "levensfilosofie"?
Zoiets als het Chinese "rode boekje", maar dan voor het leven hier in het westen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat rode boekje van Mao was niet zozeer een levensfilosofie, dan wel een voorschrift (!!!) hoe je in dat land, onder dat regime hoorde te leven. Het waren (zijn) citaten van voorzitter Mao Zedong. Door een boek uit te geven dat iedereen verplicht was te lezen trad Mao in de voetsporen van de Chinese Keizers die ook dergelijke memoranda of edicten hadden uitgevaardigd. Iets dergelijks bestaat er niet in het westen. Als je het vergelijkt met het "rode boekje" in de zin van: dat was een communistisch systeem, dan zou je kunnen zeggen dat ons systeem kapitalistisch is. Dan hebben we het niet over een levensfilosofie, maar over een politiek-economisch systeem dat is gebaseerd op het bezit van het productiemiddel kapitaal. Tegenwoordig is het kapitalisme, in zijn verschillende verschijningsvormen, het heersende economische systeem in vrijwel alle landen ter wereld. Als filosofie zou je daar misschien het liberalisme aan kunnen hangen. Maar ook dat is een hele brede stroming met veel substromingen, waarvan de invulling per land en per cultuur erg verschilt. En waar lang niet iedereen het mee eens is. En in een democratisch georganiseerd land mag je dat dan ook zeggen. Nee, veel mensen zijn op zoek naar een eigen levensfilosofie: een manier om de wereld te bekijken en te ontdekken en de betekenis van het leven te achterhalen. En gelukkig hoeft dat niet, zoals in de tijd van Mao, allemaal op dezelfde manier.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kapitalisme

'Levensfilosofieen' of levensvisies zijn eigenlijk ' religies zonder God' of alternatieven voor religie, en dat zijn er meerdere. De grootste in het Westen is ongetwijfeld het Humanisme. Het boeddhisme zit een beetje op de grens, omdat het wel gelooft in een hiernamaals en reïncarnatie ; humanisme is volledig op het leven hier en nu gericht en kan zelfs naast een andere religie bestaan. De leer van Mao echter kun je niet echt een levensvisie noemen; dat was meer een ideologie (van een bepaalde man) waar voor de rest van de mensen geen vrijheid of keuze bij kwam kijken. Het communisme - waar het maoisme rechtstreeks van afgekeken is - is ook zo'n ' ideologie' , net als het nazisme bijvoorbeeld. Uiteraard geeft het humanisme niet zo'n strak omschreven ' stappenplan' voor hoe je MOET leven en wat wel en niet mag, maar kan wel veel leidraden en inzichten verschaffen. Net zoals religies dat doen, maar dan uitsluitend gebaseerd op wat we WEL kunnen zien, doen, waarnemen, beïnvloeden en uitvoeren.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Humanisme

Er zijn geen algemene levensfilosofieen. Er zijn wel veel filosofieen die aanhangers hebben. Zelf kies je datgene wat je aanspreekt. Ik heb iets met NVC of Non Violent Communication als filosofie voor goede en respectvolle communicatie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100