Bent u autismevriendelijk?!

Misschien heb je de spot op de radio gehoord. mijn vraag is: zouden we niet moeten beginnen met mensen die zwaarder lijden onder hun stigma door hun ziekte of aanleg zoals psychopathie of pedofilie? voor alle duidelijkheid: het gaat om de ziekte/aanleg niet om de evt. strafbare feiten die er uit voort komen. erkennen van hun aandoening/aanleg kan preventief werken en hun leven dragenlijker maken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ieder mens heeft een goed en correct soort van behandeling nodig nav zijn of haar ziekte, handicap of afwijking. Dat zou al geweldig zijn als dat geregeld zou kunnen worden. In dat opzicht moet er nog veel gedaan worden. Vwb de stigmatisering van bepaalde aandoeningen is er nog veel meer te doen. Enerzijds vindt ik het een beetje raar dat daar deze spotjes over zijn gemaakt, anderzijds is het goed om daar aandacht aan te besteden. Veel aandoeningen zoals autisme, adhd enz zijn de laatste jaren enorm in de belangstelling gekomen en de beleving ervan heeft zich sterk ontwikkeld. Binnen mijn ervaring(ik heb zelf een autistische zoon) is er enorm veel onduidelijkheid en onbegrip over. Het zou dus goed zijn als er wat meer info kwam, maar voor mijn gevoel kan die info ook leiden tot meer stigmatisering. Er zit mi een risico aan in dat opzicht. Vwb de andere genoemde ziektes denk ik dat daar dezelfde risico"s voor gelden. De vraag is ook of de maatschappij toe is aan toelichtingen over deze onderwerpen. Het gevaar is groot dat door de goedbedoelde maar toch beperkte info verkeerde conclusies worden getrokken. De 2 door jou genoemde dingen vragen veel info en veel visies uit verschillende hoeken. Mocht je dat willen aanroeren dan wordt dat toch wat specialistisch. Stigmatisering is nooit goed, maar de weg om dat op te lossen lijkt me lang en het zal anders moeten dan met de bedoelde spotjes. Maar erkenning en begrip zal absoluut helpen om te zorgen dat er minder drama's gebeuren, toch staan we in dat opzicht nog aan het begin vrees ik. Mijn autistische zoon en wij hebben een lange weg behandeld on uiteindelijk rust te krijgen, en er was altijd veel onbegrip en verdriet, dat heeft geleid tot heel veel vervelende zaken voor hem. Dus wie weet dat door de bewustwording van de maatschappij zulk soort dingen minder zullen worden voor anderen. En hetzelfde geldt waarschijnlijk ook voor de door jou benoemde aandoeningen.

Het is de ander in zijn waarde laten... En dat is een heel hoog goed... De Nederlander zal zich wel een beetje moeten scholen, dat het weet wat autisme is... Typisch autisme is het volgende... Komt een autist binnen met vieze schoen... Ga terug en veeg je voeten... Dan gaat hij terug, doet zijn schoenen uit en dan zijn sokken, veegt zijn voeten, doet zijn sokken weer aan en dan zijn schoenen en klost weer de huiskamer in... Dat is autisme ten voeten uit... Dus eerst weten wat het is en dan begrip opbrengen... Jazeker... En wellicht ben ik autismevriendelijk... Maar ook ouderenvriendelijk... paranoiavriendelijk... allochtoonvriendelijk... Oh jee wat ben ik vriendelijk...

Ik ben vriendelijk tegen iedereen. Ik ho ook iet zo van de DSM IV etiketjes die mensen gebruiken. Elk mens is uniek.

Deze vraag maakt me wel wat emotioneel, en misschien wat lichtgeraakt, omdat ik zelf een zoon met een vorm van autisme heb. Ik heb eerst alle antwoorden en reacties gelezen voor ik zelf wat neerzet. Inderdaad is er de laatste jaren best veel aandacht voor autisme en adhd, maar dit werkt juist niet altijd positief. Want het gaat een hoop mensen irriteren, en er wordt gezegd dat ieder moeilijk kind maar een etiketje opgeplakt moet krijgen. En om dat beeld weer weg zien te krijgen moet er weer hernieuwde aandacht komen, en zo zitten we in een vicieuze cirkel. Om echt het etiketje autisme, of stoornis in het autismespectrum te krijgen gaat men niet over één nacht ijs. Daar is al heel wat verdriet, en heel veel problemen thuis en op school aan vooraf gegaan. Naar jeugdzorg en met hernieuwde moed weer naar huis: misschien doen wij (ouders) iets verkeerd en moeten we het anders aanpakken. En dan gaat het weer mis, zit je weer op school, of je kind komt keer op keer huilend thuis omdat het wordt gepest, of niet mee mag doen, niet op partijtjes wordt gevraagd, of de grapjes van anderen niet snapt. Mijn zoon heeft zo'n stoornis en zit op een gewone middelbare school, want hij heeft een normaal/hoog IQ. Mag/moet ieder jaar vertellen over wat Asperger is, en wat het voor hem betekent. Ja, vervolgens wordt hij getolereerd, maar voor echte acceptatie is meer nodig. Namelijk de moed en de wil tot toenadering van beide kanten. Mijn zoon wil graag vrienden maken, maar hij weet niet hoe. En zij weten niet hoe ze met hem bevriend moeten raken. Dat is ook moeilijk, want het zijn 2 werelden. Zijn wij, mensheid, autismevriendelijk? Ik denk dat de meesten autisme-tolerant zijn. Het is er, oké, maar laat ze wel zo normaal mogelijk doen als ze in de gewone wereld willen meedoen. Want dat kunnen ze toch best "leren". Zolang het nog zo is verdient autisme aandacht. Maar net zo goed andere stoornissen, zoals adhd e.d. En laat mensen die eigenlijk niet weten waar ze over praten dan geen oordeel vellen voor ze echt weten wat het inhoudt!

ik ben heel auti-aardig... laat ik het zo stellen... door mijn werk heb ik heel wat met autisten te maken, van diverse intelligentie-niveaus... en ik heb ontdekt dat er eigenlijk geen autisme bestaat totaal beeld... iemand is David-autist of Josje-autist... allemaal hebben ze hun 'eigen' syndroom met als grote gemene deler dat ze geen samenhangdenkers zijn (wat de meeste normale mensen wel zijn)... ik ben zo auti-aardig dat ik hier een paar goede auti-boeken aanbeveel: van een andere planeet: http://www.bol.com/nl/p/boeken/van-een-andere-planeet/1001004001645972/index.html dit is de titel - over autistisch denken http://www.bol.com/nl/p/boeken/dit-is-de-titel/666844640/index.html en dan?... en dan? http://www.bol.com/nl/p/boeken/en-dan-en-dan/1001004005510697/index.html

Bronnen:
Deva

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100