Wat doe je tegen pesten?

Ik ben 9, een meisje, en word gepest.
Ik heb geen vriend(inn)en op school, behalve dan dit jaar waren er kleine meisjes van het 2de, die waren lief maar daar kun je toch niet eeuwig mee omgaan (!), ze zijn niet van mijn leeftijd, en ik ben dus een puber en interesseer me niet in wat zij graag doen. Ook lijken ze meer en meer afstand te maken, als ik hun iets vraag dan zeggen ze later oeps vergeten.

Het is erger dan je denkt, ik durf niet meer om te gaan met (bijna)leeftijdsgenoten.
Ik durf niet meer informatie te vragen over iets aan andere kinderen of aan volwassenen.

De pesterijen beginnen altijd zo:

Er zegt iemand iets gemeens, soms lijkt het onschuldig, dus ik verdedig me ik zeg bijvoorbeeld "Hoe komt ge er bij, idioot?" of "ge zijt zelf moddervet" (bij iemand die zegt dat ik dik ben) en dan begint die idioot z'n vriendjes op te trommelen. Die z'n vriendjes verdedigen de pester en schelden mij ook uit en dan kun je je niet verdedigen. Ze pesten ook altijd als de juf er niet bij is, vind ook als m'n moeder er over spreekt dan zegt die juf dat ik me te fel terugtrek, zeg moet ik soms spelen met de pestres ofzo?

Ik heb m'n zelfvertrouwen, moed verloren en heb een slecht zelfbeeld.

HELP hoe stop ik het pesten?!?!?!?!?!?!?!?!

Ik ga groepstherapie doen, maar in afwachting tot de afspraken blijf ik ook maar depressief en laf.

Toegevoegd na 1 minuut:
van school veranderen zal nooit lukken, ben al zo vaak van school veranderd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Kan je niet worden overgeplaatst naar een andere school? Praat er anders over met een pscycholoog, of je hebt wel peer-medieters ofzo als het heel erg is kun je misschien naar een andere school gaan voor je depressief word of erger Informeer je ouders en mentor Sterkte :)

Het fenomeen pesten zegt zowel iets over de pesters als over de gepeste persoon. Dat werkt bij kinderen niet anders dan bij volwassenen. De 'grap' is dat zowel de gepeste als de hoofdpersoon die pest (meestal is het een groepje met een aanvoerder) extra kwetsbaar zijn en daardoor een weerbaarheidsprobleem hebben. De gepeste kruipt in zijn schulp en de pester kan niet zonder de steun van medestanders om zijn ego te handhaven. En in feite hebben al die meelopers ook geen al te sterk ego. Voel je dus in de eerste plaats als persoon niet minder maar zie pesten vooral als een sociaal probleem dat als zodanig moet worden aangepakt. Dat lukt je niet zonder hulp. Maak dus zowel je ouders als het onderwijzend personeel deelgenoot van die pesterijen. Die moeten niet alleen jou maar ook die pesters helpen om gezonder sociaal gedrag te vertonen. Alleen als de school het probleem niet ziet en weigert er iets aan te doen is een andere school te overwegen. Je neemt immers jezelf mee met alle sterke en zwakke eigenschappen, waardoor je het risico loopt om op een andere school tegen exact dezelfde problemen op te lopen. Maar dat had je zelf ook al ervaren.

Doe alsof het je helemaal niets kan schelen, dan vinden de pesters het niet meer leuk. Pesters kiezen altijd de personen uit die leuk op hun pestgedrag reageren. Als je heel nonchalant doet, of er gewoon niet op reageert, is er voor hen geen lol meer aan en houden ze er wel mee op. Ook al is dit natuurlijk heel moeilijk! Je wilt jezelf natuurlijk verdedigen, maar als je gewoon niet reageert en ze negeert, dan vinden ze het niet leuk meer en houden ze er wel mee op. Succes!

Tja het volgende antwoord zal niet iedereen het mee eens zijn. Ik werd vroeger ook lastig gevallen. Ik kon aardig van mij afpraten maar tegen 5 of 6 word je al snel monddood gemaakt. Op een gegeven moment was ik het zoooo zat dat ik de grootste etter zo gigantisch hard op zijn neus sloeg. Dusdanig dat hij op de grond viel en het bloed eruit liep waarna hij begon te janken. De groep er om heen was geschrokken en sommige renden weg. Ik heb geroepen of er nog iemand zo'n neus wilde. Nooit geen last meer gehad. Dus mijn advies, wacht het moment af, en sla degene met de grootste bek, het leidertje, zo hard mogelijk naar de grond. Ja, ik heb straf gehad. Ja boze ouders bij mijn ouders op de stoep gehad. Maar dit was het allemaal echt waard. Nooit geen last meer gehad. Kom voor jezelf op en laat zien dat er met jou niet te sollen is. Mijns inziens bereik je daar veel meer mee dan je ooit met therapie kan volgen. Zie maar of je er wat mee kunt.

Met weerbaarheidstraining leer je met dit soort dingen om te gaan. Dit kan individueel en in groepsverband.

Dit antwoordde ik eerder op een vraag van iemand die hulp zocht voor een zusje dat gepest werd: "Je zusje valt, om wat voor reden dan ook, buiten de groep. Misschien wel omdat ze slimmer is dan de rest. Vervolgens maken een paar kids van de grote groep een paar rotopmerkingen, en als ze daar goed op reageert, is daarmee de kous af. Reageer je als geplaagde (want dat is het dan nog) niet goed, dan wordt het gepest, iets dat continu is en vaak ‘massaal’ en erg slopend. Bedenk hierbij wel: het ligt deels aan het gedrag van je zusje, maar dat betekent niet dat zij minder zou zijn dan die pesters die kennelijk een zondebok nodig hebben om zich stoer te voelen. Alleen heeft ze nu nog helemaal niets aan die wetenschap :-( Snuffel eens rond op deze sites, ze hebben veel tips en links: - http://www.pestweb.nl/aps/pestweb - http://mediatheek.thinkquest.nl/~jra057/begin.html - http://pesten.startpagina.nl/ - http://www.omgaanmetpesten.nl/ - Wat technischer: http://www.nji.nl/smartsite.dws?id=104955 Overigens laat die juf een behoorlijke steek vallen als ze niets doet. Misschien voelt ze zich machteloos, maar dan nog is het ook een deel van haar taak om te proberen in te grijpen, en ze moet zeker onderscheid kunnen maken tussen onschuldig plagen waarbij steeds een ander kind even de pineut is, en structureel, ondermijnend pesten waarbij steeds hetzelfde kind de dupe is. Dapper dat je hulp zoekt voor je zusje, en ik hoop dat jullie in deze en andere info dingen vinden waar jullie iets aan hebben." Ik weet hoe het voelt, en het is heel erg naar. Maar je kunt je zelfvertrouwen terugkrijgen hoor, al blijf je soms nog wel een beetje onzeker - maar daar valt goed mee te leven, neem dat maar van mij aan :-) Succes met je therapie, dat heeft bij mij heel goed geholpen, ik hoop dat het voor jou net zo goed werkt!

Tja, dat is inderdaad erg vervelend. Vaak vinden ze de reactie van degene die ze pesten leuk. Ik las dat jij in de aanval gaat. Dat is misschien niet zo verstandig, ze zullen er dan een schepje bovenop doen, want het is leuk om iemand op de kast te krijgen. Misschien wat tips die je kunt proberen, al klinken ze misschien wat vreemd: - Probeer er met humor op te reageren, desnoods een beetje zelfspot maakt de sfeer minder beladen? - Of benoem heel rustig dat je het naar vindt dat ze dat zeggen, dat je er heel verdrietig van wordt. - Rustig blijven, vriendelijk blijven, gewoon je schouders ophalen en weglopen. Maar niet schreeuwen, terugschelden want dat geeft hun reden om te blijven pesten. Ook moet je je niet te vel terugtrekken. In zo'n groep zitten ongetwijfeld meiden die meedoen maar die jou stiekem heus wel aardig vinden. En je bent echt wel de moeite waard hoor! Alleen moet je er weer zelf in gaan geloven! Ik hoop dat je er wat aan hebt? Veel sterkte in ieder geval!

Je loopt op je leerkracht af en zegt dat zij naar een andere klas gaan of jij gaat naar een andere klas. Niet meer over praten, niet in therapie gaan. Zij zijn schuldig en niet jij. Praten is geen oplossing, dat is alleen lijmen van de leraren. Niet huilen, niet schreeuwen, heel rustig zeggen: ik ga naar een andere klas of zij gaan naar een andere klas. Niet zeggen: ik wil, want dan moet je weer gaan praten. Je lerares weet heus wel wat er aan de hand is, dat heb je nu vaak genoeg verteld. Nu is het klaar met dat gepraat en begint de actie, laat die leraren maar gaan werken. Mijn pb box staat open als je vragen/steun nodig hebt.

Probeer het te negeren of lach mee. Schud je hoofd zo van: 'losers' en loop dan weg.

Ik wil je graag helpen want ik ben maar 2 jaar ouder dan u. Ik weet dat het makkelijker klink dan het is maar NEGEREN! En je moet er echt met iemand over praten, met ouders, met je juf. Bij hoe meer mensen je je hart lucht hoe beter je je zal voelen, ik werd ook gepest toen ik ook ongeveer 9 was maar ik heb de pester ook eens flink mijn mening verteld: 'Je pest me gewoon omdat je niks anders te doen hebt, later zal je geen vrienden hebben, pesters zijn gewoon bangerikken enz.' Ik heb ook eens gezegd, al klinkt het grappig, toen die mij zei: 'Je bent lelijk en dom enz.' heb ik gezegd: ' Je hebt een spiegel voor jouw gezicht'. Veel succes, al is het moeilijk! Toegevoegd na 13 minuten: Sorry, iets belangrijks vergeten te zeggen. Doe alsof het je niks kan schelen, en als die je dan pest moet je hem uitlachen. Dat werkte bij mij goed, de pester werd meteen kwaad en ging weg, hopelijk werkt dat ook bij jouw!

Probeer de pesterijen te negeren want als je er niet op reageert is de 'lol' er voor de pesters al snel af. Verder: ga op een sportclub of een andere club, zo kom je in contact met mensen van je eigen leeftijd en misschien maak je daar vrienden. Het is misschien een schrale troost maar het pesten zal ooit ophouden als de pesters er te groot voor worden en het kinderachtig wordt.

Je hebt al heel dikwijls van school gewisseld vanwege de pesterijen die jou het leven op een bepaalde school onmogelijk maakten. Dus opnieuw vluchten leidt alleen maar tot wat uitstel.. Ik denk dat je je moet leren wapenen tegen anderen, zonder dat je zelf tot hard gedrag vervalt. Wapenen kun je je door aan jezelf te werken. Je niet minder voelen dan anderen, niet meer onzeker zijn en..je wat zelfbewuster te gaan voelen.. Van de juffrouw op school moet je niets verwachten..Beter is het om haar niet te mengen in je problemen. Want als de pesters te weten komen dat je steun zocht bij de juf..zien zij dit als een zwakte van jou en..pesten je nog meer.. Als je uitstraalt dat je niet verdedigen kunt..is het net alsof juist dàt de pesters naar je toe trekt. Straal dus iets uit als..'ik lust jullie allemaal rauw' Desnoods speel je dat een beetje in het begin. En als het eventueel op vechten uit mocht lopen..zoek dan de sterkste uit en win daarvan. Dat schrikt de rest dan wel af..begrijp je wel? Wanneer het pesten voorbij is..blijf dan wel zoals je nu ook bent..dus ga dan niet anderen lopen pesten..want in dat geval zou je net zo zijn als zij die jou nu het leven zuur maken. Als je nog iets wilt weten van mij..stuur dan maar een berichtje. Ik wil je best wat helpen met adviezen e.d. Groetjes, Ton

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100