Waarom word er bij een bouwvergunning alleen een advertentie in de krant gezet terwijl veel mensen geen krant lezen?

Het zou toch veel eerlijker zijn om bij de omwonenden een brief door de bus te doen? Nu staan veel mensen die toevallig geen krant lezen vaak achteraf voor een voldongen feit.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit soort zaken wordt ook vermeld in het plaatselijke krantje en de mensen kunnen altijd terecht op het gemeentehuis voor meer informatie. Natuurlijk gaat niet iedereen wekelijks bij het gemeentehuis informeren of er nog nieuws is, maar als er een plaatselijk krantje wordt uitgegeven raad ik de mensen aan om dit altijd goed bij te houden om op de hoogte te blijven van de gang van zaken. En natuurlijk niet alleen over uitgegeven vergunningen, maar er staat veel in over zaken die in de gemeente gebeuren.

een alternatief voor de krant is internet. Maar als alternatief voor een buurtkrantje bestaat er, zover ik weet, nog geen buurtinternet. Diegene die de verbouwing gaat doen verplichten om alle omwonenden een brief in de bus te doen vind ik te ver gaan, want tot waar moet je dan brieven in de bus gaan doen, 1 of 2 straten ver? Gewoon de plaatselijke krant bijhouden.

De gemeente Amstelveen doet geen berichtgeving meer over bouwvergunningen via lokale krantjes, maar alleen nog maar via een digitale nieuwsbrief. Anderzijds belegt de gemeente iets meer voorlichtingsavonden over voorgenomen bouwplannen en dergelijke. Maar mensen zonder internet (en die wel lokale krantjes lezen) missen dit soort aankondigingen. Vooruitgang?

klopt, dat is inderdaad eerlijker. Maar ook veel duurder. En ook wel lastig want hoe bepaal je wie wel een brief krijgt en wie niet. De gemeente zal vaak ook op internet de bouwvergunningen (nu eigenlijk omgevingsverg.) publiceren en soms met een nieuwsbrief werken. In de Algemene wet bestuursrecht staan de 'spelregels' waar de gemeente zich aan moet houden. Met de publicatie in een huis-aan-huis blad heeft de gemeente aan zijn verplichting voldaan.

Ook ik denk dat huis aan huispost hierover een te dure kwestie wordt. Maar ondertussen heeft bijna iedereen wel zelf of buren of connecties met iemand die internet heeft, desnoods via een internetcafe! Fleximaps is dan een site waar al heel wel WEL te lezen is over de afgegeven (of nog niet voltooide aanvragen ) van meerdere soorten vergunningen. Zonet keek ik hier: http://fleximap.groningen.nl/gnmaps/vergunningen/ Daar tikte ik mijn adres in en ja hoor, wat (hier is vrij saai haha) zelfs paar aangepaste portieken stonden er nog vermeld. Als je in een grotere stad/gemeente woont zou je kunnen zoeken via bv: http://www.google.nl/search?hl=nl&q=fleximap%20vergunningen en dan bij de zoekopdracht eerst je woonplaats erbij zetten? Als je al eerder wil weten wat er "gaat veranderen of komen" in je buurt, dan kan je altijd even bellen naar de afdelingen "ontheffingen en vergunningen" van je woonplaats, merendeels via de afdeling RO (Ruimtelijke Ordening). Dit zou ik zeker doen als je bv van plan bent ergens een huis te kopen en verder kan je ook gaan googlen op bestemmingplannen van je buurt of gemeente! Succes!

Op een publikatiebord bij het gemeentehuis of een stadsdeelkantoor dacht ik dat het verplicht was openbaarheid te geven gedurende een bepaalde periode van dergelijke zaken. Dus als u op de hoogte wilt blijven gaan eens regelmatig dit publikatiebord bekijken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100