Wat zeggen de etiquetteregels over onderstaande situatie?

Als je ziet dat iemand een snotje of etensrest op z'n gezicht heeft zitten, is het dan beleefd om het te zeggen (zodat degene uit deze genante situatie "gered" wordt)?
Of moet je dat volgens de etiquette negeren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je zegt het op een, voor de andere aanwezigen, zo onopvallend mogelijke manier. Dit om de persoon zo weinig mogelijk in verlegenheid te brengen. Geldt ook voor iemand die bijv zijn gulp open heeft staan ed.

Wanneer je het gewoon negeert, en diegene komt er later achter, schaamt de persoon zich waarschijnlijk nog meer. Door het subtiel te laten merken dat er iets op het gezicht zit, wordt die situatie al vermeden.

Zo onopvallend mogelijk wenken naar de betreffende persoon dat er wat zit, lijkt mij de netste manier.

De beste manier om het antwoord op dit soort vragen te krijgen, is om het om te draaien. "Wat zou ik zelf graag willen, hoe anderen reageren, als mij zoiets overkomt?" Waarschijnlijk zul je het antwoord dan direct weten, en hoop je dat iemand op een vriendelijke en onopvallende manier je erop attent maakt. Mocht je nog twijfels hebben: het onderstaande instructiefilmpje is ook heel leerzaam! ;-)

Bronnen:
http://youtu.be/pi58W9yWxpc

Wat kan er mis zijn met een eenvoudige opmerking: Er zit iets raars op uw gezicht...?

Ik ga meestal met het subtiele 'Gadverdamme zeg, wat heb jij nou aan je porem hangen?'

De etiguetteregel hierover schrijft voor, dat je die persoon op een nonverbale manier duidelijk maakt, dat er iets zit wat er niet hoort: Een bul uit de gok: Je kijkt iemand vriendelijk aan, trekt de wenkbrauwen op, en maakt een gebaar, alsof je zelf iets bij je neus verwijdert. Idemdito voor etensresten bij mond of kin. Trouwens: Die etiquetteregels zijn wel uit het jaar nul hoor! Anno 2011 kun je gewoon tegen de ander zeggen: 'joh, er hangt wat uit je neus', of 'maak je kin ff schoon'. Wie daar nu nog over 'valt' is hopeloos ouderwets.

Ik zou zeggen: "je hebt daar wat op je gezicht, of bij je neus, sorry, maar ik hoop dat je het ook bij mij zegt als ik iets heb een keer!"

Negeren zou ik zeker niet doen. Ik zou ook graag hebben dat iemand me op zoiets attent zou maken. Maar ik zou het ook niet heel opvallend gaan zeggen. De situatie is al genant genoeg voor de bewuste persoon. Dan moet je daar zeker niet iedereens aandacht nog eens extra op gaan vestigen. Ik zou trachten om zijn/haar blik te vangen en dan met een onopvallend gebaar een en ander proberen duidelijk te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100