Wat is het verschil tussen een hagenees en een hagenaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De meeste inwoners van Den Haag vinden dat er een verschil is. Een Hagenaar is iemand die in Den Haag woont, maar er niet (per se) is opgegroeid. Maar als je Haagse wortels hebt, er geboren en getogen bent, dan ben je een Hagenees. Tenminste: dat zullen de meeste Hagenezen zeggen. (Een echte Hagenees zegt natuurlijk 'Hageneis'.)

3 letters

Hetzelfde als tussen tukker en twentenaar. Hagenaar is wat "netter". Zo zal men eerder spreken van de hagenaar Jozias van Aartsen en de hagenees Barney (die van de dartspijltjes)

een Hagenees is de ras echte: , plat, grof, recht door zee, Harry Jekkers zeg maar........ een Hagenaar , woont zelfs niet eens in Den haag maar tegenwoordig in Wassenaar, welbespraakt kakkieneus etc.........

Een Hagenaar is iemand die trots is op zijn Haagse afkomst vanwege "het mooie en de status" dat 's Gravenhage hem biedt. Kan geboren en/of getogen Hagenaar zijn. Een Hagenees is iemand die in den Haag woont, niet om de status, maar omdat zijn hart in Den Haag ligt. De betrokkenheid gaat niet om wat er op het Binnenhof e.d. gebeurt, maar bij wat er op straat gebeurt en bij wat er bij de mensen 'leeft'. Voor een echte Hagenees is verhuizen uit Den Haag eigenlijk onmogelijk.

Nou daar weet ik wel raad mee.. Een hagenaar is iemand die gewoon uit den-haag komt. Een hagenees is iemand die uit den-haag komt maar voornamelijk de taal uitdrukt waar die vandaan komt. Iemand kan een hagenaar zijn en vaak niet haags spreken met dat accent. Bij een hagenees gaan we er vanuit dat die , die taal automatisch spreekt en ook gebruikt in het dagelijks leven.Die dus duidelijk laat zien dat die aar vandaan komt.

Het echte verschil is of je van het zand of van het veen komt (daar bedoelen de natuurlijk de grondsoort mee). De scheidingslijn is de Laan van Meerdervoort, aan de ene kant wonen Hagenaren, de rijke mensen, en aan de ander kant de Hagenaren.

Tja, ik denk dat de vraagsteller na 7 gegeven antwoorden toch recht heeft op een antwoord dat duidelijkheid schept. Want Hagenaar is een Bargoens woord en betekent: homoseksueel. Zoals Utrechtenaar ook homosexueel betekent; maar dat is niet Bargoens maar corpstaal (studententaal). Conclusie: zeg nooit nietsvermoedend 'Hagenaar' tegen een Hagenees. Bron: Bargoens woordenboek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100