Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Cultivatietheorie

Kan iemand precies uitleggen wat de cultivatietheorie inhoudt, mijn boek geeft een beeld van tv de werkelijke wereld is..

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
5.9K
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Jij hebt zeker maatschappijwetenschappen?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Volgens de cultivatietheorie van George Gerbner (1972) wordt het beeld dat mensen van de werkelijkheid hebben in hoge mate bepaald door de televisie. Zijn centrale claim is dat aanhoudende blootstelling aan televisieinhouden op lange termijn kleine maar meetbare effecten heeft op de perceptie van kijkers (hoe langer men kijkt per dag, hoe meer effect de televisie zal hebben op de wereldperceptie van de kijker). Uit onderzoeken gebaseerd op de cultivatie-theorie van Gerbner blijkt dat zware televisiekijkers meer geneigd zijn om in stereotypen te denken en bijvoorbeeld eerder geneigd zouden zijn om het gebruik van geweld als probleemoplossing te zien. Deze resultaten bevestigen de "mainstream" hypothese van Gerbner, die inhoudt dat van elkaar verschillende mensen meer op elkaar gaan lijken als gevolg van veel televisiekijken . Uit effectonderzoeken blijkt echter dat directe causale verbanden tussen televisiekijken en het gedrag moeilijk aan te tonen zijn.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding