waarom stonden mannen vroeger op als een vrouw van tafel ging? Dat stond in de etiquette maar is er verder nog een reden voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

het is puur etiquette; Bij een formeel diner horen de plaatsen als volgt ingedeeld te zijn: De mannelijke eregast zit rechts van de gastvrouw. De man die daarna het belangrijkst is zit links. De vrouwelijke eregast zit rechts van de gastheer. De vrouw die daarna het belangrijkst is zit links. Mannen en vrouwen zitten traditioneel om-en-om aan tafel. Paren worden gescheiden. Naamkaartjes kunnen ook de plaatsen aangeven. Mannen horen de stoel van dames aan te schuiven en op te staan als de dame de tafel verlaat of terugkeert. Dit wordt nog steeds toegepast bij diners met klasse.

Bronnen:
http://www.brain-box.nl/etiquette/html/xtafel.htm

Het werd hoofdzakelijk gedaan omdat de dames vroeger altijd jurken of rokken droegen. De broek werd pas veel later door vrouwen gedragen. De heer was haar vooral behulpzaam omdat ze dan kon gaan zitten en gelijktijdig haar rok kon gladstrijken onder haar zitvlak. Tegenwoordig hebben we gladde en/of kreukarme stoffen, dit was vooral bij cocktail/ avondkleding vroeger anders. Dit was kleding die vooral bij diners gedragen werd, uit eten gaan was toen ook echt 'uitgaan'. De etiquette zijn eigenlijk omgangsregels die het leven gemakkelijker maakten. De man moest de vrouw het hof maken en gaf haar door goede manieren en galant gedrag het gevoel dat zij bijzonder was en dat hij haar respecteerde. Etiquette ontstond al eeuwen geleden, toen de adel regels opstelde om niet meer met het tafelkleed of de mouw de neus en mond af te vegen bijv/en dit werd steeds meer uitgebreid. De 'kleine lieden' wilden er ook ergens bijhoren en namen het over en zo ging het van generatie op generatie. Tegenwoordig is er nog steeds etiquette, want de kinderen worden nog steeds met goede manieren bekend gemaakt. De 'normale regels'gelden nog steeds. Met lepel, vork en mes eten, hand voor je mond tijdens gapen, hoesten, niet met je voeten op tafel tijdens het eten of je haar kammen aan tafel en noem maar op. Ook een sollicitatiebrief moet volgens etiquette regels, om maar een paar voorbeelden te noemen. Het stoffige imago van etiquette vroeger is echter verdwenen omdat er nu meer gelijkheid is tussen man en vrouw door de emancipatie. Goede manieren zijn echter nog steeds gewenst en worden gewaardeerd. Toegevoegd na 5 minuten: Oeps, ik zie dat ik het opstaan verkeerd begrepen heb.Ik dacht dat hij dat deed om haar stoel aan te schuiven en dat je dat bedoelde. Nee, een heer hoorde volgens de etiquette die toen heerste te wachten tot de dame zat en kon dan pas zelf gaan zitten. Het is een vorm van eerbied/ beleefdheid. Het gebeurt nu alleen nog bij hooggeplaatste personen zoals de koningin en in Amerika zie je het vaak nog bij binnenkomst van de rechter. Iedereen staat op bij de binnenkomst en gaat pas zitten zodra de hooggeplaatste zit.

Pure elementaire beleefdheid. Sommige mannen hebben die etiquette-regels niet nodig die doen dat van nature. Dat is een natuurlijke (ingebouwde en/of geprogrammeerde) waarderingsfactor voor het vrouwelijk geslacht, bij de ene is die sterker ontwikkeld dan bij de andere. Het is een variant op het afnemen van de hoed bij het groeten maar vermist men volgens de regels van de etiquette geen hoed mocht dragen aan tafel lost/loste men dit onder andere op deze wijze op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100