Waar staat S.O.S. voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Save Our Souls Red onze zielen

Save Our Souls Toegevoegd na 2 minuten: en ook: In de dikke Van Dale staat achter S.O.S. de volgende verklaring: (Eng.) save our souls, redt onze zielen, redt ons; een eigenlijk onjuiste weergave van het radiotelegrafisch sein voor in gevaar verkerende schepen, in het alg. voor noodgevallen (in morsetekens ...---...); ook in samenst.: S.O.S.-bericht, S.O.S.-telefoon(dienst), enz. Dus zoals ook in Van Dale staat, wil S.O.S. niet Save Our Souls zeggen. De lettercombinatie SOS of ...---... in morse, heeft geen betekenis! In het begin van vorige eeuw werd internationaal afgesproken deze letters als noodsignaal te gebruiken, gewoon omdat ze zo gemakkelijk door te geven waren in morse: driemaal kort, driemaal lang, driemaal kort.

Bronnen:
http://www.seamasters.be/prikbord/topic.as...

Save our souls

SOS is de naam die gegeven wordt aan het internationale noodsignaal voor draadloze communicatie. In morsecode wordt het zo weergegeven: ···---··· Aan elkaar, dus zonder pauze, net zoals er geen pauzes in één letter zijn. Het is dan ook geen echte morsecode, als het aparte letters waren, zouden ze door pauzes gescheiden worden. De interpretatie 'SOS' is dan ook tamelijk willekeurig. De naam "SOS" en de betekenissen "Save Our Ship" (red ons schip) en "Save Our Souls" (red onze zielen) zijn er later bij bedacht. Die betekenissen zijn dus backroniemen. De voorloper van SOS was de engelse code CQD. Oorspronkelijk was ···---· ("SOE") gekozen, maar dit is veranderd omdat de laatste punt te gemakkelijk kon wegvallen. Bovendien is ···---··· gemakkelijker te herkennen door minder getrainde telegrafisten. In de radiotelefonie (niet met Morse maar met gesproken woord) wordt SOS niet gebruikt, hier gebruikt men als noodsignaal "Mayday" (van het Franse m'aidez, wat "help mij" betekent)

In tegenstelling tot wat velen denken, staat s.o.s. niet voor "Save Our Souls", maar de drie punten, drie strepen en drie punten reeks werd gekozen vanwege de makkelijke herkenbaarheid, en de eenvoudige manier van uitzenden middels telegrafie (seinsleutel). Tegenwoordig wordt telegrafie in de professionele sector niet meer toegepast. Radiozendamateurs (waaronder ik zelf) gebruiken deze mode nog regelmatig, omdat morse onder moeilijke omstandigheden (condities) vaak beter te horen is dan bv. spraak. Sinds een aantal jaar is ook het telegrafie examen voor de zendamateurs om op de kortegolf banden te mogen uitzenden komen te vervallen.

Bronnen:
http://www.boatsafe.com/nauticalknowhow/06...

Save Our Soals of Save Our Ship zijn alleen maar ezelsbruggetjes om de lettercombinatie te onthouden. SOS betekent niets, die letters zijn alleen maar gekozen omdat het voor telegrafisten snel en makkelijk te seinen en te herkennen is in Morse schrift, nl ... --- ... 3x kort, 3x lang, 3x kort. Het werd uitgezonden op 500 kHz. Die frequentie werd aangewezen als noodfrequentie bij de Radioconferentie van 1912 te Londen, dit n.a.v. de ramp met de Titanic op 14-04-1912. De voorloper van SOS was CQD maar dat was moeilijker te seinen en te ontcijferen. Bij radiotelefonie wordt gebruik gemaakt van het woord MAYDAY om alarm te slaan. Toegevoegd na 2 minuten: Ik zie dat de 3 streepjes hier niet duidelijk zichtbaar zijn. Zo dus: - - -

save our souls. In het Nederlands betekent dit: red onze zielen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100