hoe kun je het beste slecht nieuws brengen naar een kind?

ik ben enorm close met mijn nichtje van 11, ben zelf 16.
we kunnen elkaar van alles vertellen, en recent zijn er een paar slechte dingen gebeurd.
ze is al best wel volwassen voor haar leeftijd dus ik kan er met haar over praten.

maar hoe kun je slecht nieuws het beste overbrengen naar een kind, zodat het niet zo erg klinkt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jij acht je nichtje van 11 volwassen voor haar leeftijd. Maar het is mogelijk dat je je daar een beetje op verkijkt. Jij bent haar grote nicht, ze kijkt waarschijnlijk enorm tegen je op. Grote kans dat ze zich bij jou wat 'groter' voor doet dan ze is. Bedenk eerst goed of het wel nodig is dat zij deze 'slechte dingen' te weten komt. Overleg eventueel met haar ouders, vraag aan hen of zij het ook nodig vinden om haar hier over in te lichten. Over hoe je slecht nieuws kunt vertellen is een hoop informatie te vinden. Over het algemeen kun je het beste voor een rustige plek kiezen en er voldoende tijd voor uit trekken. Vaak word er bij slecht nieuws in eerste instantie met ongeloof gereageerd, het duurt soms even voordat het doordringt. Herhalen is dan nodig. Blijf ten alle tijde rustig en laat ruimte voor reacties. Benadruk aan het einde van het gesprek dat je open staat om er nog eens over te praten. Voor de rest: kies niet al te moeilijke woorden, draai niet te lang om de hete brij heen want dan word het er meestal niet mooier op, en kies zorgvuldig wat je wel en niet verteld. Sommige details zijn misschien niet geschikt voor haar leeftijd, hou daar rekening mee. Toegevoegd na 9 minuten: Sorry, grote nicht moet zijn grote neef...

Heel droog en haast emotieloos, blijf bij de feiten. Kinderen reageren vaak meer op de reactie en emoties van de verteller dan het nieuws opzich.

Bepaal voor uzelf waarom juist u de boodschapper moet zijn voor slechte of goede tijding.

Nou, als je enorm close bent, dan weet je zelf toch het beste hoe je het kan vertellen? Maar anders zou ik zeggen; blijf zelf rustig, jij bent ouder en dan ben je toch een soort zus/broer, en als je zelf dan helemaal opgaat in emotie heeft ze er niet zoveel aan.

Het belangrijkste is om op een zo normaal mogelijke manier het slechte nieuws te vertellen. Ieder kind is verschillend. Bij kinderen die er niet naar vragen is het misschien ook goed om er niet over te beginnen. Maar bij kinderen die de neiging hebben tot binnenvetten, is het goed om dit soort onderwerpen juist wel bespreekbaar te maken. De veel gemaakte fout is om kinderen voor dit soort berichten in bescherming te nemen. Ze komen er toch wel achter. Maar vertel niet te veel details. Wacht daarmee tot ze er zelf naar vraagt.

je zou het beste meteen kunne vertellen ik ben zelf 13 en ik denk dat het beste is als je het meteen vertelt maar op een rustige manier

Weest in begrijpelijke woorden volkomen eerlijk. Kinderen begrijpen soms wat minder maar voelen sterk aan. Door eerlijk nare berichten te communiceren kunnen kinderen daar beter mee overweg dan verpakte en verzwakte en daardoor onjuiste berichten. Ze voelen zich dan onzeker. Kinderen hebben een enorm acceptatievermogen, maak daar gebruik van. Ze vinden troost in de oprechtheid, daarmee het getoonde respect en het in hen gestelde vertrouwen. Deze dingen kunnen ze niet benoemen maar zou steekt een kind (doorgaans) in elkaar.

Je weet nog hoe het was toen je zelf 11 was. Vertel het haar op de manier die toen voor jou de beste was geweest

Ik denk toch echt dat als het erg is een 11 jarige kind het niet echt kan begrijpen en er niet klaar voor is.. Ik bedoel oke 14/15 jaar..

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100