Belastingdienst aangifte elke jaar... Wie kan mij vraag beantwoorden?? Lees omschrijving.

Ik ben niet verplicht om aangifte te doen bij de belastingdienst. Ik heb nou een brief gekregen dat ik van 2009 een bedrag krijg van 62 euro... Ik wil over dr jaar 2010 aangifte doen, maar dat betekend toch dat ik dan elk jaar verplicht ben om aangifte te doen?? Ik verdien nu veel meer dan in 2009 dus misschien moet ik wel geld terug betalen aan de belasting. Is het wel of niet handig om dit jaar aangifte te doen. Ik heb wel om uitstel gevraagd:))

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je een brief hebt gehad om aangifte te doen over een bepaald jaar, dan ben je dat ook verplicht! Maar als je aangifte moet doen over 2009 wil niet zeggen dat je voortaan elk jaar verplicht bent om weer aangifte te doen. Verder gaat het allemaal via de computer tegenwordig, dus voor dat je iets verstuurt kan je al zien of je wat terugkrijgt of niet. Bevalt het niet, dan stuur je heg niet, simpel! Voor 2010 ben je al te laat. De aangifte had 1 april binnen moeten zijn..

Het is heel simpel: als je weet of kunt vermoeden dat je geld zou moeten betalen wanneer je aangifte doet, ben je verplícht om aangifte te doen. Of je nu een brief hebt gekregen of niet. Zodra je een keer aangifte doet, kun je inderdaad verwachten dat je er voortaan aan vast zit. Maar laat dat je vooral niet intimideren. Zo ingewikkeld is het tegenwoordig namelijk niet meer. Gebruik je het elektronische aangifteprogramma van de belastingdienst, dan is dat tegenwoordig meestal grotendeels voor je ingevuld. Je hoeft dan alleen even te vergelijken met je jaaropgaaf van dat jaar, én even te kijken of je nog aftrekposten hebt. En daar zijn meer mogelijkheden voor dan de meeste mensen zich realiseren. Dan zou het zomaar kunnen dat je mínder hoeft te betalen dan wanneer je geen aangifte had gedaan. Ik zou zeggen: download het aangifteprogramma even van de site van de Belastingdienst. Dat kun je op je eigen PC invullen, het programma berekent dan wat je moet betalen of zult terugkrijgen. En je zit nergens aan vast tot je het ondertekent en verstuurt, je kunt dus gewoon de tijd nemen als je nog wat moet uitzoeken, of even spelen met het effect van het toekennen van aftrekposten aan jezelf of je eventuele partner.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/aangifte/

Als de belastingdienst geen aangifte oplegt, gaat men er van uit dat men voldoende denkt te weten over uw situatie (loondienst en gehuurde woning, bekendheid met vaste inkomsten partner etc.) Het kan echter zijn dat u bijzondere aftrekposten hebt (ziekte en andere bijzondere omstandigheden) waardoor er een persoonlijke financiele belasting op U ligt welke fiscaal aftrekbaar zijn. Heeft u bijverdiend dan moet dat ook sowieso opgegeven worden, daarvan heeft niemand vrijstelling, ook als er geen aangifteplicht is opgelegd, deze ontstaat namelijk door deze situatie. Kortom, u heeft over 2009 wat geld terug gekregen. Het kan dus zijn dat u toch bijzondere kosten hebt gehad die fiscaal aftrekbaar waren. Het is dus handig te bepalen of u bijzondere aftrekkosten hebt, een aangifte doen op zich kost u nooit meer dan geen aangifte doen waarvoor u wel aangifte had moeten doen. Loop voor u zelf na of u bijzondere aftrekposten hebt, daar horen ook giften bij ( drempel is 1%) Dus maakt u geen zorgen. aangifte doen is niet moeilijk . Vraag anders een vertrouwde persoon die ervaring heeft. het komt dan goed voor elkaar en zelfs on voor eind april! Ik zit in een ingewikkelde situatie en we waren binnen 1/2 uur klaar!

Je situatie is veranderd tov vorig belastingjaar. Je bent verplicht bepaalde instanties zoals de belastingdienst daarvan in kennis te stellen. Vervolgens zullen zij dan bepalen of je al dan niet aangifte moet doen. Waarschijnlijk zal in het vervolg alles automatisch gaan net als het nu gaat, maar dan met een uitkomst gerelateerd aan de huidige situatie ( meer of minder teruggaaf ), net zolang totdat je situatie weer verandert. Mocht het zo zijn dat deze verandering tijdelijk is en dat je komend jaar weer in de "oude" situatie bent, dan weet ik niet of het handig is om eea aan de belastingdienst te laten weten, mijn ervaring is dat het erg lang kan duren voordat "een fout van de belasting in jouw nadeel" rechtgezet wordt. Maar officieel ben je het wel verplicht dus...

Dat je nu meer verdient hoeft niet te betekenen dat je bij moet betalen. Indien dit bij je baas is, wordt automatisch meer belasting betaald elke maand. Alleen als je extra inkomsten hebt gekregen zoals een erfenis, een tweede bijverdienste ofzo, dan heb je kans dat je moet bijbetalen. Als je alleen inkomsten van je baas hebt, hoef je je geen zorgen te maken dat je moet betalen, want dat doe je al als de boekhouding geen chaos is.;)

Nog ter aanvulling. Als je niet verplicht bent geweest om aangifte te doen dan kun je tot 5 jaar terug alsnog aangifte doen en mogelijk geld terugkrijgen. Hiervoor geld niet de 1 april grens!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100