Op zich heeft een politieagent de mogelijkheid om verkeersregels te overtreden in sommige situaties. Door rood licht mag niet zonder zwaailicht, maar harder rijden wel als dit voor de uitvoering van de taak van de agent nodig is en het geen gevaar voor het overige verkeer oplevert. Hier worden de agenten ook in getrained.
Wat die situatie is kunnen en mogen burgers zelf niet beoordelen. Ga je zelf inhalen of bumperkleven en krijg je een prent, dan kan je je niet beroepen op het feit dat de agent het ook doet.
Toegevoegd na 7 minuten:
Ik heb dit een keer gezien in Blik op de weg, waar deze vraag naar voren kwam. Daarin wordt vaak harder gereden zonder zwaailicht ;o)
De officier van justitie gaf aan dat dit alleen geldt als er vrijstelling is verleend en dat hier in de prakijk voorzichtig mee om moet worden gegaan.
Toegevoegd na 9 uur:
Naschrift: In de link van "pgh2011" lees ik dat het gebruik van zwaailicht en sirene niet van invloed is op de vrijstelling (tot het overtreden van verkeersregels). Kortom, als het veilig is én nodig voor de uitoefening van het beroep (bijv. ongeval) mag de politie ook door rood rijden zonder zwaailicht en sirene met de vrijstelliing. Maar dan moeten wél de normale voorrangsregels in acht worden genomen. Dat betekent dat bij een botsing (door rood) de bestuurder aansprakelijk kan worden gesteld.
Bij het voeren van zwaailicht en sirene wordt het voertuig een voorrangsvoertuig. Al het verkeer moet dan het voertuig voorrang geven.