Wat is nou het gevaar in Japan momenteel precies?

Ik volg wel het nieuws!! Maar hoorde vandaag me klasgenoten over ''nucleare ramp in Japan'' en vloedgolf 25 meter die de west kust van Amerika kan bereiken...

Ik weet dat het met de kern centrale te maken heeft die witte rook lekt, maar kan iemand mij simpel vertellen wat nu momenteel de situatie is, wat de stress factor is voor de mensen en wat er voor ''ramp'' kan gebeuren momenteel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Door de aardbeving in zee is er een tsunami ontstaan. Het epicentrum lag dichtbij Japan waardoor Japan ook deels overspoeld is geweest door een grote golf. Hele dorpen, en soms ook hele steden zijn kapot, weggevaagd. Dat is de grote ramp die al gebeurd is, maar nu is er nog iets. Het koelsysteem van de kerncentrale is kapot gegaan. De reactoren zijn uitgezet, maar er vervalt nog altijd Uranium. De reactoren moeten gekoeld blijven, anders kan er een kernsmelting (meltdown) optreden. Een meltdown betekent dat het Uranium met alle andere stoffen in de reactor samensmelt en er een ongecontroleerde reactie plaatsvind die zeer, echt zeer warm wordt. Door de hitte zakt het radioactieve spul gewoon door de grond en kan zo heel makkelijk radioactief materiaal vrijkomen. Wat nu geprobeerd wordt is de reactoren te koelen, dit lukt moeilijk en de temperatuur is nog altijd iets te hoog. Ontploffen zal het niet door de druk want er is een overdrukventiel, dat is ook de stoom die men ziet, het kokende koelwater. En in die stoom zit radioactief materiaal, maar dat is nog niet ernstig voor de gezondheid. Pas als er een meltdown optreed, wordt het gevaarlijk. Toegevoegd na 1 minuut: De golven van de tsunami gingen alle kanten op, Japan lag dichtbij dus daar was de golf hoog. In Indonesië kwam de golf uren later, maar was het slechts een meter hoge golf, stelt dus niets voor. In West Amerika kwam de golf ook aan, maar was niet meer te herkennen als tsunami, gewoon een normaal golfje. Een vloedgolf van 25 meter is een broodje aap verhaal.

Japan is geraakt door een aardbeving, tsunami, en er wordt radioactieve straling verspreid door lekkende reactors.. een zeer hoge stressfactor, alles staat op zijn kop daar..

Niemand weet precies wat nu de "stress-factor" is, en hoe groot of ernstig de ramp nu eigenlijk precies is. Dat komt, omdat de deskundigen het niet helemaal eens zijn, en ook omdat we afhankelijk zijn van de "feiten" zoals die worden gegeven door b.v. de Japanse regering en de exploitanten van de kerncentrales. Om toch enig zicht te krijgen op de situatie, wat de risico's zijn, en de mogelijke gevolgen van die kerncentrales die niet goed meer functioneren, raad ik je aan dit fragment van Pauw en Witteman te bekijken. http://pauwenwitteman.vara.nl/Fragment-detail.1548.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=21268&tx_ttnews[backPid]=1547&cHash=e9799b5379507a533b203b8ba42e3c62 Hier is Diederik Samson (PvdA) aan het woord, en het viel mij op, dat hij, ondanks dat hij tegenstander is van kernenergie, de ramp niet gebruikt om zijn gelijk te halen, maar heel helder en voor iedereen te begrijpen, uitlegt, wat er aan de hand is. Vanavond (16 maart) is hij opnieuw te gast in P&W. Als je kijkt, dan zul je een vrij goed beeld krijgen van de situatie in Japan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100