Is het zien van bloot schadelijk voor kinderen?

Zoja.. tot welke leeftijd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik schat, maar dat doe ik heel grof, dat het zien van blote mensen en dieren voor kinderen tot 115 niet schadelijk is. Maar het kan zomaar ook 120 zijn. O, voor mensen die dingen met elkaar doen die niet tot de belevingswereld van kinderen behoren zoals SM en alle andere uitingen van 'genegenheid' die in dat kader moeilijk uit te leggen zijn zou ik voorzichtigheidshalve 'ja' zeggen. maar dat was je vraag niet.

Gewoon bloot, als in: in bad gaan, aankleden etc. niet lijkt me. Een kind moet ook leren dat hij/zij zich niet hoeft te schamen voor zijn/haar lichaam en dat iedereen gelijk is.

Voor kinderen van 8 is het niet slim, rond de 12/13 zou het opzich wel kunnen. Licht er ook aan op wat voor manier je het ziet

Het zien van bloot hoort niet via vreemde tot kinderen te komen. Tot een bepaalde leeftijd gaan ze met papa of mama in bad daarna is dat over. Via internet en ander mensen is dat dus niet wenselijk en ook niet gewild.

Het zien van bloot an sich niet. Bloot is immers voor kinderen ook de wijze waarop ze ter wereld komen. Van zichzelf zullen de meeste (kleinere) kinderen zich ook het lekkerst in hun blootje voelen in plaats van verpakt in kleding. Dit baseer ik dan even op mijn eigen ervaring met mijn kinderen. Het gebeurt ook heel veel dat ouders met hun kinderen samen douchen. (Mama en zoontje/dochtertje of papa en zoontje/dochtertje). Volgens het ene kamp versterkt dit de band met je kinderen. Eind jaren '60, begin jaren '70 toen er sprake was van de zogenaamde 'seksuele revolutie' werd het een stuk makkelijker om als ouder poedelnaakt door het huis te sjouwen. Voor die tijd ging inderdaad altijd de deur van de badkamer dicht als papa of mama gingen douchen. Een concreet antwoord is er niet op te geven uiteraard; er zullen altijd mensen zijn die er vanwege wat voor overtuiging of religie dan ook óf juist fel voor zijn, óf juist fel op tegen. Maar de algemeen geaccepteerde norm is dat kinderen er in de regel niet gek van op kijken als papa of mama onder de douche staat. Ik denk wel dat je moet op passen als papa en mama ook onder bloot andere handelingen normaal vinden voor de kinderen om te zien... En als je kijkt naar mensen die overtuigd nudist zijn, die zullen vanaf de geboorte zoveel mogelijk gezellig samen naakt zijn met elkaar. Dat kind weet dus eigenlijk niet beter, terwijl het kind dat bijvoorbeeld uit een streng gereformeerd of strikt gezin eens gaat logeren bij een vriendje met 'vrijere' ouders wél in verwarring kan raken als het opeens een blote ouder ziet.

In mijn ogen ligt het aan wat voor naakt en hoe er mee omgegaan wordt. Voorbeeld 1. Als een nudistencamping het helemaal is voor de ouders, prima gaan. Voorbeeld 2. Loop je met je kind langs het naaktstrand en je vermaant je kind niet te kijken naar die rare, vieze naakte mensen. Klinkt mij als schadelijk. Voorbeeld 3. Openlijk sex hebben voor de neus van een kind, lijkt mij ook niet ok. Voorbeeld 4. Een kind liefdevol toespreken omdat die jullie betrapt heeft in de slaapkamer is mijn inziens ok. Terwijl niks zeggen wel schadelijk kan zijn (schaamte). Voorbeelden ten over. En ik denk dat kinderen op een gegeven moment zelf op een leeftijd komen dat ze het naakt niet appricieren. Dus wat mij betreft dus niet 'tot welke leeftijd' masr 'vanaf welke leeftijd'.

Gewoon bloot zien, kan geen kwaad...het is het gewicht wat wij als volwassenen er aan hangen. Voor kinderen is het gewoon, zolang wij er gewoon mee omgaan en er gewoon over doen. Ik heb het hier natuurlijk niet over sexueel getinte ideeën.

Ik denk dat het vooral gaat om hoe beladen de ouders het onderwerp maken. Iedereen wordt naakt geboren, en naakt heeft mijns inziens lang niet altijd met iets seksueels te maken. Misschien doen we er met z'n allen wel een beetje te krampachtig over.

die van mij zijn niet getraumatiseerd hoor. deuren heb ik niet op slot, de kids lopen de douche in en uit als ze wat willen vragen of wat nodig hebben uit de douche. andersom is het net zo. vanaf dat ze 1 week oud waren stapte ik samen met ze onder de douche, en nog steeds huppelen ze erbij. heb nooit een reden gehad om dit niet toe te staan of raar te vinden. ook bij het zwembad zitten we in 1 hokje. als de kids 'bloot' anders gaan zien en/of dit niet meer willen is dat ook prima en zal dat respecteren. tot nu toe is er nog geen reden om krampachtig te gaan lopen doen over dingen die normaal zijn en ze ook als normaal beschouwen. Toegevoegd na 3 minuten: nu ik erover na denk en weleens een half blote vrouw zien op tv roepen ze '' ik zie de borsten'' als ze bij moeders onder de douche of in een kleedhok staan ze er helemaal niet bij stil op die manier.

Nee, dat is niet schadelijk. Tot op geen enkele leeftijd. Maar als ze op een gegeven leeftijd niet meer mee willen naar de naturistencamping, zou ik dat wel respecteren.

Het heeft niets met schadelijkheid te maken, maar de normen en waarden spelen hier een belangrijke rol. In de Bijbel wordt een geschiedenis verteld over Sem, Cham en Jafeth, Cham spotte met de naaktheid van hun vader waardoor hij vervloekt werd. Sem en Jafeth daarentegen liepen achteruit met een kleed de tent in (waar Noach naakt lag) en bedekte huns vaders naaktheid. Dit geeft ons een opdracht (norm en waarde) om je niet bloot te geven in het bijzijn van kinderen. En dat de er niet gespot moet worden met de naaktheid van ouders.

Nee, naakt of bloot zijn is normaal. Als je kinderen vanaf hun geboorte dat al meegeeft zullen ze het ook als normaal gaan beschouwen! Daar tegen over kan het aanleren dat het niet normaal is om bloot te zien wel problemen geven op latere leeftijd! De ene mens ziet er bloot prachtig uit, terwijl je een ander mens juist ontzettend veel mooie kleren toewenst!

Nee , dat is alleen maar schadelijk als je er altijd schichtig over gedaan hebt, en op 10 jarige leeftijd van het kind opeens in je blootje gaat staan.

Tegen pakweg de puberteit nog NOOIT een (normaal) lichaam bloot hebben gezien, en zeker voor meisjes in de puberteit : alleen bijgewerkte opgepoetste te magere vrouwen bloot hebben gezien, DAT is pas schadelijk voor kinderen. Bloot is onze normale staat van zijn, daar is niks onnatuurlijks en dus uiteraard ook niks schadelijks aan. De discussie wordt natuurlijk anders als je praat over porno ( en zeker de fetisjistische varianten daarvan) maar dat heeft dan weer helemaal niks met het bloot zijn te maken. (Hoewel het ergens natuurlijk hypocriet en belachelijk is dat we kinderen al wel vrij jong en onbezorgd laten zien hoe mensen elkaar dood maken, maar dat wat mensen die van elkaar houden met elkaar doen zo'n groot taboe is geworden. Geworden, want waar mensen nog in grote groepen bij elkaar leefden/leven, kregen/krijgen kinderen dat ook gewoon van nature mee). Het zien van (inactief) bloot is NOOIT schadelijk voor kinderen, en kan alleen maar een schokeffect teweeg brengen als het taboe daarop van de omgeving te groot is.

Mijn mening is dat het veel invloed heeft hoe jij als ouder daar zelf mee omgaat. Ik werd altijd een beetje behoed voor bloot op de tv (weet niet meer in welke vorm; bijv. in bad gaan of seksualiteit o.i.d.) maar heb daar lang over gedaan om mezelf niet meer ongemakkelijk te voelen wanneer ik (onverwacht) bloot zie in gezelschap, zowel op tv als in het echte leven. Dus ik denk dat je er niet vroeg genoeg mee kan beginnen, sowieso is het niet iets 'engs' ofzo, het is gewoon het menselijk lichaam en die zien er net allemaal wat anders uit. Misschien doordat je juist veel bloot ziet, zie je dat niet alle lichamen hetzelfde eruit zien en hoeft een kind zich later ook geen zorgen te maken over wat hij/zij denkt dat een 'gek uitziende' vorm is aan het lichaam. Mensen verschillen van top tot teen!

Ik vind dat het niet uitmaakt. Als je van kleins af aan al bloot rond loopt weet een kind niet beter. (Dan is het normaal) We zijn er toch ook allemaal aan gewend geraakt om kleding te dragen? Ik vind het nog steeds niet raar om m,n moeder bloot te zien maar dat zou ik wel vinden als ik niet zo was opgevoed. Zou toch wat zijn als je allebei snel moet douchen en de 1 gaat wachten tot de ander weg is omdat je je niet durft uit te kleden. :S

er zijn stammen in Afrika en andere continenten waar men de hele dag bloot loopt. de kinderen daar mankeren ook niet. het is iets heel natuurlijks.

niet schadelijk, maar een kind die zijn ouders/vriendjes (als ze klein zijn) nooit bloot ziet kan zich dan ongemakkelijk voelen voor mij is het de normaalste zaak van de wereld als ik me moeder bloot zie ..

Ik denk dat het in de mens zelf zit dat hij/zij zich meent te moeten schamen voor iets dat je zou moeten zien als een godsgeschenk. Als iemand zich..dus ten onrechte..voor zijn/haar lichaam schaamt..nemen kinderen deze schaamte gemakkelijk van de ouders over. En aldus wordt dit in stand gehouden..hier in de westerse wereld. Bij de middenoosten volkeren..moet de vrouw buiten gesluierd rondlopen. Ik vermoed dat die dames zich 'bloot voelen' als ze zich ongesluierd buiten zouden bevinden. Wat ik hiermee wil zeggen is: De mens hoeft van mij ook niet helemaal naar de andere kant van de balans door te slaan..maar je schamen voor je eigen lichaam..vind ik ook veel te ver gaan. Conclusie: Voed je kinderen zo op dat ze het redelijk normaal vinden als ze iets van bloot zien en reageer daar dus zelf ook een beetje normaal op. Nog even een kleine anekdote die een jaar of dertig geleden plaatsvond. Mijn huisarts moest ons een bezoekje brengen en hij stapte schaterlachende bij ons binnen...dat duurde al gauw vijf minuten. Toen hij eindelijk weer normaal praten kon vertelde hij dat hij voor mij bij een andere patiënt was geweest waar de tv aanstond met daarop een aantal blote mensen.. Het echtpaar schaamde zich er kennelijk heel erg voor dat de dokter al dit bloot bij hun dit zag en meteen begonnen zij sterk afkeurende geluiden over die 'smerigheid op de tv' te maken. Maar de clou was..dat deze mensen wèl twaalf kinderen hadden..en dus bepaald niet vies waren van een beetje bloot..Mijn arts zag hiervan de prachtige humor.. Groet, Ton

Nee het zien van bloot is niet schadelijk voor kinderen. mits het geen sexuele handelingen betreft, voor een kind tot een jaar of acht negen is bloot gewoon bloot, net zoals kleding kleding is. En als ze van jongs af aan papa of mama naakt onder de douche uit zien komen om vervolgens zich te gaan aankleden levert dat allerminst schade op. Het is zelfs zo dat het een goede basis is om zelf vrij met het lichaam om te kunnen gaan en minder onzeker te zijn over het eigen lichaam. Als ze gaan puberen krijgt bloot een extra lading en pas dan beginnen ze te denken zoals wij. Ook dan is het niet verstandig dat ze video's of naakt scene's zien met sexuele handelingen, omdat dit natuurlijk geen natuurlijke omgang is met elkaar en het belangrijk is dat ze zelf ontdekken wat fijn is en wat niet. Maar probeer eens naar de wereld te kijken door de ogen van een kind, waar een doos nog een ding is om iets in te stoppen en een poes een beest met vier poten en naakt gewoon je velletje is dat iedereen heeft en waar somige plekken gewoon een fijn gevoel geven als ze dat zelf aanraken, gewoon omdat dat zo is.

Gewoon bloot is niet "schadelijk" ik ben vroeger ook wel een de badkamer binnen gerend terwijl mij vader onder de douche stond. Ik zou mijn kinderen geen sterk pornografisch materiaal laten zien. Gewoon bloot = niet erg Vertekend bloot = zou ik niet doen

Ik vind het jammer dat kinderen met een raar beeld van sexualiteit/liefde opgroeien als ze veel tv kijken. Tenslotte trekt dat kijkcijfers maar dat lijkt mij niet gezond voor de ontwikkeling van jonge meisjes. Het kan bij sommige meisjes problemen geven.

Neen, het is -in een zuivere context niet als schadelijk te betitelen. Met leeftijd heeft dit weinig te maken. Functioneel bloot is ook niet verwerpelijk. Helaas is in de overprikkelde cultuur naaktheid haast gecriminaliseerd en dat is schadelijker. Daarom is een striker niet handig bezig, naaktheid dient dan een provocatief doel. Erotische naaktheid wekt gevoelens op die met de naaktheid minder te maken heeft dan met erotiek. Als een mens in een levensfase zit waarbij erotisering ongewenst is (zoals bij kinderen) zit hem het probleem niet in de naaktheid op zich. Dus speelt zowel de intentie als de perceptie een rol. Functionele (integere ) naaktheid kan derhalve niet als schadelijk gezien worden. Maar ja, dat is mijn mening.

Nee, dat is niet schadelijk, en het kan op zichzelf gewoon neutraal zijn. De mens zelf is degene die er de lading aan geeft. Het wordt pas schadelijk als je intenties niet goed zijn, kinderen pikken dit feilloos op. Maar is dit niet het geval, dan is er niks aan de hand.

De vraag zou ook kunnen zijn of het niet zien van bloot niet het meest schadelijke zou kunnen zijn. Want door onze natuur aldus te verbergen worden wij onbewust ook steeds verder van de natuur verwijderd. Mijn antwoord zou dus zijn: nee, hoe meer naakt uw kinderen zien, hoe beter, want dat leunt dichter aan bij onze ware natuur.

Bronnen:
Ervaring

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100