Wat is de eerste gevangenis die nederland ooit heeft gehad en heb je daar ook betrouwbare bronnen bij?

Weet jij het antwoord?

/2500

De blokhuispoort gevangenis De Blokhuispoort is een gebouwencomplex dat tot december 2007 dienst heeft gedaan als Huis van Bewaring in Leeuwarden. Het is gebouwd rond het jaar 1500 en staat op de zuid westelijk hoek van de oude binnenstad. Het heeft in de eeuwen vele aanpassingen en uitbreidingen ondergaan en heeft sinds 1580 dienstgedaan als gevangenis. In de vorm die het nu heeft is het complex 130 jaar oud en heeft 180 cellen. De Blokhuispoort kon niet meer voldoen aan de hedendaagse (brand)veiligheidseisen die werden gesteld aan Penitentiaire Inrichting en zou voor €15.000.000 verbouwd moeten worden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Blokhuispoort

De Leuvense poort te ’s-Hertogenbosch is de oudste gevangenis van Nederland. In 1297 werd de poort als Gevangenpoort in gebruik genomen. Eeuwenlang deed ie dienst als stadsgevangenis. Zie hier voor meer informatie: http://www.omroepbrabant.nl/?news/84676922/Gevangenis+De+Leuvense+Poort+.aspx

Bronnen:
http://www.bossche-encyclopedie.nl/Overig/...

Dan moeten we teruggaan naar het eind van de 16e eeuw. Toen werden voor het eerst het Rasphuis (voor de mannen) http://nl.wikipedia.org/wiki/Rasphuis_%28Amsterdam%29 en het Spinhuis (voor de vrouwen) http://nl.wikipedia.org/wiki/Spinhuis_%28Amsterdam%29 opgericht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100