Als er geen deuren en sloten bestonden, zou de mens dan socialer zijn?

Toegevoegd na 1 minuut:
Als niemand zijn fiets op slot kon zetten, zouden er dan minder fietsen worden gestolen bijvoorbeeld?

Toegevoegd na 7 minuten:
Als je bijvoorbeeld kijkt naar warme landen, die hebben kleine hutjes zonder deuren en sloten. Zij zijn heel sociaal, maar hebben minder spullen in die hutjes die gestolen kunnen worden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je draait het om Deuren en sloten zijn namelijk GEEN natuurlijk gegeven, niet aangeboren en niet onlosmakelijk met de natuur verbonden. Sterker nog, deuren zijn dan wel uitgevonden om de toch buiten te houden toen we huizen gingen bouwen en een gordijntje niet meer volstond, maar slóten zijn echt pas uit de tijd dat we niet meer met onze vingers van elkaar spullen konden afblijven Althans, sommigen van ons. Het verwijderen van deuren en sloten maakt mensen dus niet socialer ; het gaat alleen meer tochten in je huis en je bent in no time door je spullen heen.

Ja want je loopt makkelijker bij iemand binnen. Maar wie gaat er nou wonen zonder deuren???

Ik heb een tijdje over je vraag zitten nadenken, maar het is lastig, omdat wij al gewend zijn dat deuren op slot moeten. Als dat niet gebeurd dat kunnen je spulletjes gestolen worden. Dat is eigenlijk al voorgeprogrammeerd bij ons. Ik denk dat als iedereen zijn deur niet meer op slot doet er ook heus wel gestolen zal worden. Er zullen altijd mensen zijn die niet sociaal zijn en hier geen boodschap aan zullen hebben, helaas. Als je het niet gewend bent om sloten op deuren te hebben is het denk ik anders. dan weet je niet beter en niemand heeft sloten. Of er dan niet gestolen wordt en we socialer zouden zijn weet ik niet. Dat hoeft helemaal niet. Als je in een arm land woont en je hebt honger of geen geld om je kinderen te eten te geven, dan steel je heus wel een brood uit een ander hutje. Het is maar net in wat voor situatie je zit. Stelen omdat je honger hebt is natuurlijk ook totaal iets anders dan stelen van materialistische zaken. Misschien moet je iedereen in een hutje zetten, zonder luxe en sloten, maar ik betwijfel het of de mens daar echt socialer van zou worden.

Er zijn best nog plaatsen waar men zo sociaal is, dat de deuren niet op slot worden gedaan. Kijk maar in kleinere dorpen en gehuchten, waar men de achterdeur altijd van het slot heeft en men achterom binnenkomt. Het is dus niet zo, dat men socialer wordt als de deuren niet meer op slot worden gedaan. Het is wel zo, dat men de deuren op slot gaat doen (en de fietsen en de auto's) op het moment dat een gemeenschap a-socialer wordt. Daarna is het niet meer terug te draaien.

.....maar stelen is al een heel oud "gebruik". Ik leerde vroeger op school dat in het - voormalige - Perzië bij dieven (als ze gepakt werden) de hand werd afgehakt als ze gestolen hadden. Dat werdgedaan zodat iedereen kon zien dat hij/zij een dief was. (iets waar ik tegenwoordig weer vaak aan moet denken en het nu niet eens meer zo'n gekke oplossing vind) Ik denk niet dat ze in dat oude Perzië al deuren met sloten hadden.

Ik denk het niet. Dat heeft gewoon met omgangsvormen te maken. Ook al staat je deur wagenwijd open, dan verwacht je niet van personen dat ze zomaar je huis binnen stappen.

Ik denk dat de mens zich dan onveiliger zou voelen, en daardoor juist a-socialer zou zijn... Maar er zijn ook andere antwoorden mogelijk :-)

Sommige mensen wel, maar sommige mensen niet. De eerlijke mensen die niet stelen zouden er socialer op worden. Maar de mensen die graag stelen wandelen zo naar binnen om even iets te "lenen". Dan is er ook wee verschil tussen de geloven en tussen de gedachtes van de mensen dus mijn antwoord is: Sommige mensen wel, en sommige mensen worden er alleen maar sluwer en gemener van.

Ik heb een jaar zonder voordeur geleefd (discussiepuntje met de verhuurder). Er is niets gestolen. In de jaren 80 huurde we fietsen in Ierland - zonder sloten. Toen we naar een slot vroegen werden we vreemd aangekeken. De toegenomen anonimiteit maakt diefstal eenvoudiger. Ook zou het mee willen komen (maar eigenlijk niet kunnen) met de beter bedeelden een rol spelen.

ik denk dat het een niks met het ander te maken heeft. 1.de mens is van nature een sociaal wezen.hij kan niet socialer worden.wel is het zo dat de mens zijn gedrag meer of minder sociaal kan zijn afhankelijk van de omstandigheden. 2."deuren en sloten"hebben altijd bestaan.in de zin van dat de mens altijd zijn hebben en houden tegen anderen beschermd heeft.in die zin is het bewaken van zijn nederzetting,een deur ,of zo je wil een slot.

Medemenselijkheid/sociaal zijn ten opzichte van je medemens lijkt vandaag de dag "ver te zoeken", het voorbeeld dat je geeft van de warme landen, kleine hutjes zonder deuren en sloten , nodigt ook niet echt uit om iets weg te nemen. Het stelen/wegnemen van anderen is meer gebaseerd op materialistische voorwerpen, daarmee bedoel ik het ziekelijke brein van mensen om van een ander iets te stelen is waarvoor jij jaren hard gewerkt hebt, staat daar geen seconde bij stil. Er van uit gaande dat men socialer zouden (kunnen) zijn zonder sloten en/of deuren is alleen mogelijk als je werkelijk sociaal wil zijn! Het hebben van gevoel voor de noden van de medeleden van de samenleving!

Bronnen:
laatste alinea. wikipedia

ik zal niet noemen wat de rest hier ook al heeft gedaan en dat is dat er nou eenmaal asociale mensen zijn die niet met hun fikken van een anders zijn spullen af kan blijven (oeps nu heb ik het toch gedaan), maar ik zal wel proberen uit te leggen waarom het in andere culturen wel kan. En dat is omdat iedereen elkaar daar kent. In sommige landen wonen bijvoorbeeld families bij elkaar op een stuk land en hebben daar idd alleen hutjes en kan iedereen bij elkaar naar binnen lopen. Iedereen is familie en zal dus ook niet snel van elkaar stelen. En als ze dat wel doen dan weet iedereen dat ze dat hebben gedaan en zijn de straffen niet mis. Ze zijn daar ook veel socialer en hebben een stuk meer normen en waarden dan wij 'beschaafde' westersen!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100