Welke gebruiksvoorwerpen zijn eigenlijk min of meer geruisloos uit onze samenleving verdwenen?

Als voorbeeld hierbij de aloude "de flessenlikker".....

Toegevoegd na 12 uur:
of bijvoorbeeld de voorloper van de huidige 'accuvariant'..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

de LP... en het singeltje... Toegevoegd na 16 uur: bedstoof...

cassettes

kolenkit, kachel pook.

Toetsenborden die klikjes geven. Zulke responsieve toetsenborden zijn helaas zo goed als helemaal verdwenen. Tegenwoordig is 't bijna allemaal troep van een paar euro met een debiele doffe aanslag i.p.v. een duidelijke klik zoals 't hoort, op wat zeldzame dure modellen na die alleen een select groepje programmeurs aanschaffen (omdat ze zoveel tikken hebben zij de dure aanschafkosten er wel voor over - maar vroeger was 't gewoon de standaard).

de draai-telefoon de kroontjespen Toegevoegd na 22 uur: en natuurlijk de sigarettenpresenteerdoos die vroeger altijd op tafel stond voor de gasten

enkel glas, de vaste telefoon, de zwart wit tv, WTC, saddam hoessein, het wegenboek, encyclopedie, het telraam.

de walkman

de typemachine de fluitketel

floppy-disks

Die koffiemolen waaraan je zelf moet draaie En die stoffen koffiefilterzak Toegevoegd na 2 minuten: De doofpot Toegevoegd na 3 minuten: De lei (met griffels) De toverlei

De barometer waar je op moest tikken om te kijken of de luchtdruk omhoog of omlaag ging. Toegevoegd na 11 uur: Handboor (booromslag) en pompschroevendraaier, vervangen door de schroefboormachine.

De bandopnemer,morze

Bronnen:
nl.wikipedia.org/wiki/Morse

de stoof

De aardappelcentrifuge, een ronddraaiend ding met een soort schuurpapier erin die je kon aansluiten op de kraan. Daardoor ging hij draaien en zo werden de aardappels geschrapt.

lakens en dekens, het olie stel, het opwind horloge, de olielamp boven de keukentafel. Toegevoegd na 15 uur: buizen radio, tv zonder afstandsbediening, de tol (speelgoed) nostagische auto`s zoals eend, kever, renault 4, fiat 127.

Het postkantoor. De telefooncel. De bromfiets(dus geen scooter).

De fluitketel

* antennes op het dak * de roe * pc-schermen met een toeter van achteren (beginnen te verdwijnen) * walkman * cd-man * minidisc (nooit wat geweest) * akoestisch modem * wordperfect (tekstverwerker) * typemachine * telex

Melkbussen, schoolmelkflesjes, pompschroevendraaiers, weckflessen, fotorolletjes, zeepklopper, ragebol, wandelstok, sigarenkoker, de gloeilamp (dat duurt niet lang meer), kaarsenhoudertjes voor in de kerstboom, handkarren, NL-plaatjes, vaponastrips, tv-antennes, vuilnisbakken, krantenmanden, hogedruk- pannen, lavetten, doortrapfietsen (fietsen zonder rem), blokken voor op de trappers (bij kinderfietsen), schooltassen.

Jaren terug had men nog zo`n rolhouder . waarin men een rolletje papier kon in doen en dan de boodschappen kon opschrijven . en als men het nodig had dan kon men het boodschappen lijstje afscheuren en meenemen .

de driepoot (iets dat je op je fornuis kon plaatsen zodat het eten niet aanbrand)

de bakelieten telefoon Toegevoegd na 7 minuten: het ouderwetse Kodak fototoestel, het "boxje" en over box gesproken: de ronde kinderbox met netwerkbespanning

Uit de keuken van mijn moeder herinner ik me twee voorwerpen: De zeepklopper, om een sopje te maken voor de tere spulletjes (meestal met de kleine restjes sunlightzeep er in) en het sudderplaatje, een metalen plaat voor op je gaspit waarop je je pan kon laten sudderen. Dan in huis de jabo-vloerbedekking (een soort matten van gevlochten touw) en de papieren zonwering.

De langwerpige spaarpot met meerdere gleuven en opschriften waarvoor desbetreffend vak bedoeld was. Huishouding, kleding en ??? De Gruyters snoepje van de week.

De afstandsbediening van een auto met zo'n geluidje erin. Piep piep, zoiets. De Weckpot (en weckflessen met rode rubberen afdichtelastieken!), de sigarettendoosjehouder op tafel, de passe-vite (zo'n soort draaizeef voor handmatig doorpersen van gekookte appels en zo!).

Videorecorders, Bandrecorders, Minidiscspelers Toegevoegd na 2 minuten: en de polaroid camera

Ík werd niet vervoerd in een maxicosi maar in een reiswieg, los op de achterbank. Opwindbare horloges. Een letterbox met beeldjes zie je nu nog amper. Zo'n schoenveter die je in de jaren tachtig om je voorhoofd deed, dat was hip. Stencils, carbon papier, cheques. Een topokaart op een werkblad gemaakt met een stempel. Houten tennisrackets en leren hockeyballen. Een pennenbak op je tafel in de klas, met van die rechtopstaande cylinders. Een kaarsdover. Witte fietsbanden. Nu nog een sprongetje naar de jaren negentig de " pager" waarop je het nummer kon zien van degene die jou probeerde te bereiken. het was heel hip, en heel interessant, vond ik dan, niet wetende hoe een mobieltje nog handiger blijkt. Toegevoegd na 35 minuten: Oh! En de knijpkat! Voor in de zelf gemaakte lampion tijdens Sint Maarten!

het wasbord.. en dan bedoel ik niet het wasbordje van de heren in ons land. laat dat aub nooit verdwijnen! Het wasbord van vroeger waar de was op schoongewreven werd. Met de blaren op de knokkels volgens de dames uit die tijd. met de nu nog bestaande Sunlight zeep werd dan het was- goed over het metalen gedeelte gewreven. Het was een geribbelde metalen plaat met een houten geraamte. Soms hangt het werktuig nog bij mensen aan de muur. Maar weinig vrouwen die er waarschijnlijk met weemoed aan terug kunnen denken. Lekker laten hangen dus!

een snijbonenmolen? Toegevoegd na 13 minuten: vroeger deed ik de was op de camping samen met mijn moeder, met een (al eerder genoemd) wasbord en een wringer... waar is die wringer gebleven?

zo,n wieltje met 2 handvattenwaarmee je je buikspieren kon trainen Leuke vraag trouwens

De Haagsche Courant

Met uitsterven bedreigd: De Weckketel De asbak op standaard met zo'n duwveer er in Het koordje uit de brievenbus De telefoontikker Het trekkoord achter de voordeur van de bovenwoning De blitzhakker De handmatige grasmaaier Het afstandenmetertje voor de landkaart De Rotring Pennenset, de sjablonen en de plak-rasters (voor technisch tekenaars en kartografen en - gravinnen) Het toilet met 'vrije doorval' naar het riool / de put De aardolietank De beer-emmer (emmer met steel eraan, gaatjes in de onderkant, om het putje uit te dreggen)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100