Kun je met goed fatsoen iemand weigeren bij je te komen zitten op het terras?

Als je op een druk terras met zijn tweeen gezellig zit te kletsen aan een tafeltje waar 4 mensen kunnen zitten, is het dan onfatsoenlijk om mensen te weigeren die bij je aan tafel willen komen zitten (omdat er verder geen plaats is). Sommige mensen hebben er geen problemen mee maar hoe kijken jullie daar tegenaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eigenlijk zijn het twee verschillende vragen: 1. Kun je met goed fatsoen de twee overgebleven stoelen bezet houden? 2. Kun je met goed fatsoen het tafeltje voor jezelf en je tafelgenoot houden? Wat mij betreft is het antwoord op vraag 1 nee, en het antwoord op vraag 2 ja. In de praktijk zal ik meestal de kans grijpen om nieuwe mensen te leren kennen. Kom er maar bij! Maar dat zal ik niet altijd willen, en volgens mij hoef ik dat ook helemaal niet. Ik vind namelijk dat je niet met goed fatsoen anderen je gezelschap op kan dringen. Vragen kan altijd, maar het antwoord kan ook nee zijn.

Jij bent in dit geval degene die bepaalt wat de norm is. Als je het niet op prijs stelt dat anderen bij je komen zitten, is dat prima om hen dat te zeggen. Dat betekent dat je assertief bent en voor jezelf kunt opkomen.

Bronnen:
http://www.lichaamstaal.nl/assertief.html

ja dat is zeer onfatsoenlijk..naast dat je te maken heb met een openbare gelegenheid waar je dus niet voor iemand kan bepalen of hij/zij daar gaat zitten , getuigt het idd niet van goed fatsoen. als je iets aan het bespreken bent wat niet voor andermans oren is dan is het aan jou om dat op dat terras te doen of in gesloten kringen..

Ja, je kan dan deze mensen weigeren. Je bent misschien wat persoonlijke zaken aan het doorspreken en dan kan ik begrijpen dat je dan niet een vreemde aan je tafel wilt hebben. Op zich kan het ook wel leuk omdat je op die manier weer nieuwe mensen leert kennen, maar je kan moeilijk verplicht worden gesteld om met deze vreemden aan tafel te gaan zitten.

JAAA natuurlijk mag je weigeren! Sommige terrasbazen houden dit zelfs, zelf in de gaten. In andere landen kom je het terras niet eens op zonder toestemming van het personeel. Hier in Nederland zijn we gewend dat je aan een eigen tafeltje kunt zitten en dat daar geen vreemde bij gaat zitten. Dat is een ongeschreven norm. En daar zijn de prijzen ook op gebaseerd…. Als mensen het heel vriendelijk vragen, kan het best zijn dat je het op dat moment niet erg vindt en dat ze erbij komen zitten. Maar je kunt ook met een vriendelijk sorry, weigeren. Iemand met fatsoen, weet sowieso dat hij iets vroeg wat eigenlijk niet de bedoeling was. Soms kom je asocialen tegen die zonder iets te zeggen, (heel luidruchtig) aan je tafel komen zitten. Zelfs als er elders plek genoeg is. Soms heb je het lef er iets van te zeggen, soms doe je net of je niks merkt en soms verkas je zelf maar.

Het is me al diverse malen overkomen en ik heb er geen probleem mee om op die manier nieuwe mensen te ontmoeten. Van de week had ik het nog bij een strandtent met een leeg terras. Twee dames vroegen of ze erbij mochten komen omdat ze uit de wind wilde zitten. Ik vind eigenlijk "onfatsoenlijk" (whatever that is...) als je weigert. Als je perse met zijn tweeën wilt zitten dan zou ik een tafeltje voor twee uitkiezen eventueel op een ander terras. Een terras heeft nu eenmaal die functie vind ik.

Het is in de eerste plaats vrij onbeleefd van degenen die aan je tafel wil komen zitten. Dus hebt jij het recht dat te weigeren.

De nieuw aangekomene hoort te vragen of hij mag aanschuiven. Ik vind het dus zeker geen recht, het hangt dan ook van de aard van het gesprek af of ik anderen zou toelaten al zal ik de alternatieven voor de ander wel mee wegen.

Tot op een bepaalde hoogte vind ik dat het niet meer dan normaal is als je dit bij bekende doet die een mogelijk belang kunnen hebben bij wat je zegt... Persoonlijk heb ik er geen problemen mee. Maar wellicht komt dit door mijn eigen stamkroeg. Hier worden al snel van de tafeltjes en stoelen één grote kring gevormd, waar iedereen deel neemt in het gesprek... Evengoed blijf ik vinden dat je met goed fatsoen iemand kunt weigeren om bij je te komen zitten. Zolang je tenminste duidelijk maakt waarom...

Nee dat mag je niet, je mag dan wel meteen vertrekken nadat je betaald hebt...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100