Welke wapens uit de 2e wereldoorlog worden nog steeds in het leger gebruikt over de wereld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De punt vijftig Browning dateert van het einde van de eerste wereldoorlog en is o.a. nog steeds de primaire zware mitrailleur van de NAVO. Je hoeft het dus niet eens zo ver van huis te zoeken. Ook de klewang is nog een officieel wapen in het Nederlandse leger maar dan vooral ceremonieel. Het regiment van Heutsz (nu onderdeel van 12 Infanterie Bataljon Luchtmobiel) en de Koninklijke Marechaussee dragen de klewang ceremonieel. Maar tot de negentiger jaren was het in deze legeronderdelen een wapen dat bij het wachtlopen werd gebruikt. Allebei rond de honderd jaar oud, de klewang van eind 19e en de Browning van begin 20e eeuw.

De M1911 (pistool uit 1911) werd in de 1e én 2e wereldoorlog gebruikt en is nog steeds in gebruik bij sommige afdelingen van het Amerikaanse leger.

Geen. Alle wapens die in de tweede wereldoorlog zijn gebruikt zijn inmiddels zwaar verouderd en vervangen door nieuwere varianten. Ongetwijfeld zal er in bepaalde derdewereldlanden nog wel een partijtje M1 Garands, een handjevol Karabiner 98 Kurz van Mauser of iets dergelijks rondslingeren, maar echt in gebruik zijn dergelijke wapens niet meer, tenminste niet buiten ceremoniële functies en zo. Uiteraard zijn er duizenden verschillende wapens van groot to klein gebruikt tijdens de oorlog, veel van de wapens hebben wel moderne opvolgers, ook hebben ontwikkelingen van voor en tijdens de oorlog, zoals bijvoorbeeld het Sturmgewehr 44 geleid tot de huidige aanvalsgeweren. Erg veel StG 44s zul je echter niet meer tegenkomen in de praktijk. Toegevoegd na 5 minuten: De M1911 en klonen daarvan is dan misschien de uitzondering op de regel.

Ha, die Stevebravo; Dat hangt ervan af hoe ruim je de term 'wapen' hanteert. Er zijn nog wel wat landen die schepen hebben die in de Tweede Wereldoorlog dienst hebben gedaan bijvoorbeeld. Maar ook de iets abstractere wapens als psychologie, terreur, chantage, politiek en spionage zijn nog net zo effectief als zeventig jaar geleden. Om van chemische en biologische wapens maar te zwijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100