De Oranjes hebben niet de plicht hun kinderen te vernoemen naar prinsen of prinsessen uit het verleden.
Beatrix is wel via haar tweede en derde naam vernoemd naar haar oma's koningin Wilhelmina en prinses Armgard.
De naam Beatrix komt niet uit de familie, iets wat in 1938 nogal wat verbazing wekte. Beatrix stond volgens het hof ‘in geen enkel verband met eenig familielid, maar is uitsluitend gekozen om de fraaie beteekenis van dezen Latijnschen naam: de gelukbrengende’.
Bij het geven van de voornamen door de huidige Oranjes wordt wel degelijk rekening gehouden met de Nederlandse tradities.
De voornaam Friso verwijst oorspronkelijk naar de provincie Friesland. Daar werd de naam dan ook enthousiast ontvangen. De Leeuwarder Courant merkte op: ‘De nieuwe prins Friso versterkt de hoop, dat er nog eens een Nederlandse prins of prinses zal komen, die zich naast verschillende vreemde talen ook nog eens de tweede Nederlandse taal, het Fries, eigen zal maken.
Al is het geen plicht namen te geven van prinsen of prinsessen uit het verleden, maar Bep of Ans zal het niet snel worden.
In Nederland is de traditie dat zodra een prins of prinsesje wordt geboren, dat er dan scholen, wegen, pleinen en straten naar de nieuwe prinses of prins worden genoemd. Waarschijnlijk zouden deze namen als bv Bep, Truus of Rietje door het Kabinet worden afgeraden. Een Rietjessteeg (meer zal het dan niet worden), Bepstraat of Truusbrug klinken minder fraai dan Wilhelminakanaal.
- Bronnen:
-
https://beaumonde.nl/artikel/113100/zeg-ma...
-
https://www.trouw.nl/nieuws/zelfs-de-naam-...