Moet een coalitie in de Tweede Kamer de meerderheid hebben?

Of kan het ook met een minderheid regeren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zou een minderheidskabinet gevormd kunnen worden, maar zo'n kabinet ontbreekt het aan slagkracht. Een minderheidskabinet is een kabinet dat gevormd wordt door één of meerdere politieke partijen die gezamenlijk geen meerderheid van ten minste de helft plus één van het totaal aantal zetels in het parlement hebben. Een minderheidskabinet heeft in tegenstelling tot een meerderheidskabinet geen voldoende steun in het parlement en zal daarom eerst onderzoeken of haar wetten en maatregelen gesteund zullen worden. Zowel Nederland als België kennen een parlementaire geschiedenis van meerderheidskabinetten. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn minderheids kabinetten in Nederland slechts gevormd als rompkabinet

het is officieel vastgelegt dat er een coalitie moet zijn van 76 zetels, dat is één meer dan de helft(150 zetels in totaal) Dit is omdat er een absolute meerderheid moet zijn. Toegevoegd na 12 minuten: het mogen er natuurlijk ook meer zijn dan 76. in speciale gevallen kan er sprake zijn van een minderheids kabinet, maar dit komt maar heel zelden voor.

Als een formatie/coalitie met een meerderheid aan zetels niet haalbaar is kan er voor worden gekozen om een minderheidskabinet te formeren. Het is geen kwestie van moeten maar een meerderheidskabinet heeft natuurlijk wel de voorkeur.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Minderheidskabinet

Ja, met een minderheidskabinet kan een coalitie gevormd worden, én geregeerd worden. Probleem is alleen dat het dan lastig wordt om steun te krijgen voor voorstellen, wetsontwerpen en dergelijke die moeilijk liggen. Zie ook:

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Minderheidskabinet

Het is wel mogelijk,maar het zal uiterst gecompliceerd worden.Je zult bij belangrijke stemmingen altijd een paar stemmen van de oppositie moeten hebben,anders wordt elk voorstel al bij voorbaat de grond in geboord. Dus je moet toezeggingen gaan doen aan die oppositie. Toegevoegd na 1 minuut: Sorry,ik wil hier mee zeggen,dat je zonder meerderheid wel kunt regeren.

Van mij mag het ook een minderheid zijn. Als men maar in staat is om constructief samen te werken.

Hoeft niet. De SGP alleen zou zelfs kunnen.

Het moet eigenlijk wel, maar het kan ook zo zijn dat er een minderheidskabinet komt als het niet lukt om een meerderheidskabinet te vormen. Dit kabinet zou echter wel heel instabiel zijn omdat er geen absolute meerderheid in de kamer is en dus een grote

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100