Wat is de functie van een ondernemingsraad?

ik wil graag weten wat de functie van een ondernemingsraad/medezeggenschapsraad is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De rechten en plichten van de werknemers verdedigen, bespreken, en eventueel proberen te wijzigen in overleg met de werkgever en diens verantwoordelijke(n).

Een ondernemingsraad (OR) is een inspraak- en medezeggenschapsorgaan binnen een bedrijf. Hij bestaat uit werknemers die namens het personeel overleg voeren met de werkgever over het ondernemingsbeleid en de personeelsbelangen. Elk bedrijf in Nederland met 50 of meer werknemers (dus geen fte's) is verplicht een ondernemingsraad te hebben. De omvang en samenstelling kan per bedrijf verschillen. In de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) zijn de rechten en plichten van de OR vastgelegd. Functie: inspraak medezeggenschap, meepraten, meebeslissen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Ondernemingsraad

De ondernemingsraad controleert of de onderneming zich houdt aan de geldende wetgeving en cao’s. De OR bestaat uit werknemers die namens het personeel overleg voeren met de werkgever over het ondernemingsbeleid en de personeelsbelangen. Elk bedrijf in Nederland met 50 of meer werknemers is verplicht een ondernemingsraad te hebben. De omvang en samenstelling kan per bedrijf verschillen. In de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) zijn de rechten en plichten van de OR vastgelegd. Als een OR niet wettelijk verplicht is (minder dan 50 werknemers), kan een medezeggenschapsraad ingesteld worden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Medezeggenschapsraad
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ondernemingsraad
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/on...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100