Waarom worden verdachten in het VK meestal via de voorkant geboeid en niet via achter?

Ik zie vaker dat de engelse politie dat anders doet dan in nederland. In nederland zitten de handboeie nooit aan de voorkant, waarom is dat eigenlijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Boeien aan de voorkant geeft de geboeide iets meer vrijheid iets met de handen te doen (slaan bijvoorbeeld). Deze vraag werd ook op een Engels politieforum gesteld. De consensus was dat het volledig afhangt van de persoon. Als bekend is dat deze gewelddadig is of als de kans groot is dat deze probeert te vluchten, dan zal aan de achterkant geboeid worden. Aan de voorkant boeien wordt door de Engelsen geassocieerd met behoud van iemands waardigheid. Als je valt, kun je je nog enigszins beschermen. Dus bij een meewerkende arrestant wordt aan de voorkant geboeid.

Toegevoegd op 26 februari 2019 09:46: tekst
Bronnen:
http://www.abovetopsecret.com/forum/thread...

De Britse handboeien zijn stijf en star en zijn de handen en/of armen bij gebruik van de Britse boeien niet meer onafhankelijk van elkaar te bewegen. De Nederlandse boeien bieden meer bewegingsvrijheid dan de Britse en dat is bij boeien aan de voorkant niet wenselijk. In Engeland mag preventief (alleen van voren) geboeid worden, als een soort van even parkeren om de omgeving of zijn vervoermiddel te onderzoeken. In Nederland is dat niet toegestaan. Handboeien gebruiken mag in Nederland alleen als er sprake is van geweld of als de kans groot is om met geweld te worden geconfronteerd. Ook bij vervoer van de verdachte is het gebruik van handboeien toegestaan. Dat gebeurt in Engeland altijd op de rug, in tegenstelling tot boeien bij vervoer in Nederland. Als in Nederland de verdachte ongeboeid de politieauto instapt, en gebruik van handboeien noodzakelijk wordt geacht, wordt tijdens het vervoer ook wel aan de voorkant geboeid. Zeker bij verdachten in relatie met drugs, omdat dan beter te zien is wat de handen doen (nog snel iets verstoppen of laten vallen bv). Hoe en of er tijdens het vervoer alsnog geboeid wordt, is voor de omstanders niet altijd duidelijk, aangezien de politie met de verdachte(n) meestal in volle vaart van het toneel verdwijnt en bij voltooiing van het vervoer de boeien direct verwijderd dienen te worden. Zelfs de Nationale Ombusman Alex Brenninkmeijer, krijgt in een boeiende zaak ongelijk, omdat hij niet op de hoogte is van de feiten en daardoor de regels verkeerd interpreteert. Hij moet zelfs zijn rapportage wijzigen https://www.nationaleombudsman.nl/uploads/reactie_politiekorps_zuid-holland-zuid_d.d._28_juli_2011.pdf https://wetten.overheid.nl/BWBR0006589/2018-07-01#Hoofdstuk4 Vanaf art 22 : zie hierboven in mijn antwoord: Ook bij vervoer van de verdachte is het gebruik van handboeien toegestaan. Met vliegtuig naar huis begeleiden valt onder vervoer, dus handboeien aan als hij zich niet koest houdt. Vluchtgevaar is normaal gesproken uitgesloten.

Toegevoegd op 28 februari 2019 19:05: tekst
Bronnen:
https://www.ad.nl/binnenland/politie-krijg...
https://www.militarycollectibles4u.nl/a-39...

Vraag: --Waarom worden verdachten in het VK meestal via de voorkant geboeid en niet via achter?-- Antwoord: Omdat agenten in het VK het vrij staat om daarvoor te kiezen, vervoer* van een verdachte is een reden om daarvoor te kiezen, of omdat restrictie** geen vereiste is. Blijkbaar kiezen ze in de gevallen dat jij dat ziet meestal daarvoor. De politie in de VK mag kiezen uit drie methodes om te boeien, In het kort: (bron2) -"front stack" (voorkant gestapeld): handig voor vervoer* -"rear stack" (achterkant gestapeld) : handig voor flexibele mensen die de handboeien wellicht naar voren kunnen brengen -"rear palms out" (achterkant, palmen naar buiten): meest gebruikt, restrictief** (en dus onhandig met vervoer, hoewel dit wel gebeurt) Maar er is geen harde regel die bepaalde methodes uitsluit of afdwingt. De agent moet wel het gebruik van boeien kunnen rechtvaardigen aangezien boeien in de VK als "assault" (aanval - bron1: 2.1.2) wordt gezien. Daarnaast wordt ongeveer dezelfde maatstaf als in Nederland gebruikt om boeien te rechtvaardigen ontsnappingsdreiging 2.1.7(i) of geweldsdreiging 2.1.7 (ii). Vraag: --In nederland zitten de handboeie nooit aan de voorkant, waarom is dat eigenlijk?-- We kunnen wel stellen dat de Nederlandse politie voornamelijk de voorkeur* lijkt te geven aan boeien aan de achterkant. De reden daarvoor: https://forum.infopolitie.nl/viewtopic.php?t=35822 --Bij een gewelddadige verdachte is boeien aan de achterzijde beter omdat hij zich daardoor aanzienlijk minder goed zal kunnen bewegen en dus zijn handen niet meer kunnen gebruiken voor gewelddadige acties tijdens het vervoer.-- (door SWAT) Statement: --Ik zie vaker dat de engelse politie dat anders doet dan in nederland.-- Dat kan, ik weet niet wat jij ziet. Het zou kunnen zijn dat je observatie juist is, maar er zijn geen (te vinden) regels die dit verschil dan verklaren. Wat wel zou kunnen is dat de Nederlandse politie tijdens instructies het advies krijgen (bijna) altijd op de rug te boeien, waar bij agenten in het VK deze keuze open(er) wordt gelaten. *Ook is het mogelijk dat er een instructie kan zijn dat alle agenten in geval van agressie achter zouden moeten boeien, ik kan hier echter geen bewijs voor vinden. Als dat wel zo is dan is je observatie daar natuurlijk een logisch gevolg. Als het in de VK een vrije keuze is, en in NL instructie > meer voor in VK dan in NL.

Bronnen:
https://www.npcc.police.uk/documents/FoI%2...
https://www.quora.com/What-are-the-various...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100