Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

wat is het verschil tussen een stadhouder, (raads)pensionaris en een regent?

7.3K
Antoni
5 jaar geleden
Hier https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadhouder, hier https://nl.wikipedia.org/wiki/Raadpensionaris (waar in plaats van 'raadspensionaris' 'raadpensionaris' wordt geschreven) en hier https://nl.wikipedia.org/wiki/Regenten vind je daarover veel informatie. De inhoud van de verschillende functies is in de loop van de tijd overigens flink veranderd.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Een stadhouder was in eerste instantie een plaatsvervanger van de koning. Stad moet je niet zien als een echte stad, maar meer als een verbastering van Statt, plaats. Letterlijk een plaatsvervanger dus. Na de onafhankelijkheid van de Nederlandse gewesten werd de stadhouder meer een opperbevelhebber van leger en vloot. Er was immers geen koning meer om te vervangen. Stadhouders waren altijd familie van Willem van Oranje en ze zijn de voorouders van ons huidige koningshuis.

Een raadspensionaris kan je het beste vergelijken met een premier nu.

Regenten waren de mensen in de Republiek die het dagelijks bestuur in de steden en de Staten-Generaal in handen hadden.
(Lees meer...)
5 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding