Waarom stemmen mensen niet op Wilders?

Veel Nederlanders stemmen misschien niet op PVV-leider Geert Wilders, maar zijn het wel met hem eens. Dat blijkt uit onderzoek van weekblad Vrij Nederland (VN) naar de groeiende populariteit van de Partij voor de Vrijheid.

Waarom stemmen de mensen die het wel met Wilders eens zijn dan niet op hem?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als ik psychologisch ga doen, denk ik dat mensen door het imago wat hij indertijd heeft opgebouwd, op het laatste moment 'toch maar' bij hun oude partij blijven. Zeker weten doe ik het niet- ik probeer enkel algemeen te denken. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er eigenlijk geen concreet juist antwoord op deze vraag is, een individu kan, zeker op GV, moeilijk de gedachtengang van de massa peilen.

Ha, die Yourbuddy; Misschien dat die mensen toch door Wilders' methode heenprikken om veel drama te maken over geluiden die hij uit de maatschappij oppikt, die vervolgens bij de regering dropt en met zijn armen over elkaar gaat zitten wachten op nieuwe peilingen. Ik heb hem tenminste nog nooit op kamervoorstellen met een beetje breed draagvlak kunnen betrappen. Zo hoeft hij natuurlijk ook nooit verantwoording af te leggen.

Voor sommige dingen die Wilders zegt, heb ik best sympathie. Maar, in hemelsnaam, geef die man geen macht. Het is een psychopaat, een machtswellusteling die met de dag extremer wordt. De man is een gevaar voor ons land, onze welvaartsstaat, onze democratie. Maar geruststellend is ook wel weer dat, zo het hem al lukt om groot of zelfs de grootste te worden en vervolgens in de regering, iedereen snel zal zien dat het snel weer net zo'n teringzooi is als met die Fortuyn-proleten. Uiteindelijk zullen mensen inzien (hopelijk) dat er geen simpele oplossingen bestaan voor complexe problemen. De maatschappij is ingewikkeld en dus is democratie ingewikkeld. Dus moeten partijen compromissen sluiten, water bij de wijn doen. Lullig, maar er is geen andere manier. Zelfs in kiessystemen waar de winnende partij de volledige macht krijgt (UK), moet men compromissen sluiten. Compromissen met de werkelijkheid die vaak nogal weerbarstig is. Koester dat, doe mee aan het debat. Maar ga niet op die blonde engerd stemmen.

Toch zou het een keer heel verstandig zijn om WEL ALLEMAAL op Wilders te gaan stemmen. (Het Boer Koekkoek effect). Er gaat dan wel radikaal iets veranderen bij politiek den Haag. Je ziet nu al dat ze het kabinet niet durven te laten vallen uit angst voor de komst van Wilders.

Allereerst moet je je afvragen hoe dat onderzoek van VN is gedaan. Ik denk dat het veelal zo is zoals Sandesh beschrijft dat hij op een paar punten met de PVV overeenstemt. Die mensen zijn er idd heel veel, zelfs bij in meest linkse kringen. Alleen de PVV overdrijft verschrikkelijk en de manier waarop ze het brengen is zo schaamteloos en contraproduktief dat het veel mensen toch weerhoud om PVV te stemmen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100