mag je een foto van je ID laten zien op je smartphone als je word aangehouden?

hallo, ik had een vraagje die ik niet op internet kan vinden, mag je als je word aangehouden jezelf legitimeren via een foto van je ID op je telefoon? of doet de politie daar moeilijk over?

Weet jij het antwoord?

/2500

"mag je een foto van je ID laten zien op je smartphone als je word aangehouden?" Ja "mag je als je word aangehouden jezelf legitimeren via een foto van je ID op je telefoon?" Je mag het proberen, maar het zal niet geaccepteerd worden. Niet door ambtenaren iig. "of doet de politie daar moeilijk over?" Ja ze zullen je waarschijnlijk een boete geven als dat het enige is wat je bij hebt aan "identificatie". --- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identificatieplicht/vraag-en-antwoord/met-welke-identiteitsbewijzen-kan-ik-mij-identificeren Met welke identiteitsbewijzen kan ik mij identificeren? U kunt zich op verschillende manieren identificeren. Bijvoorbeeld met uw paspoort. Uw rijbewijs is niet altijd te gebruiken als identiteitsbewijs. De volgende documenten worden geaccepteerd als identiteitsbewijs: -paspoort; -Nederlandse identiteitskaart; -ID-kaart of paspoort uit een EER-land; -Nederlands vreemdelingendocument. -Rijbewijs -Uw (Europese) rijbewijs is een identiteitsbewijs. Maar u kunt uw rijbewijs niet altijd gebruiken om uzelf te identificeren. Dit komt omdat er op het rijbewijs geen gegevens over uw verblijfsstatus en nationaliteit staan. Bij de volgende organisatie of in de volgende situaties kunt u uw rijbewijs niet als identiteitsbewijs gebruiken: -de Belastingdienst (tenzij de Belastingdienst anders aangeeft); -een uitkeringsaanvraag; -indiensttreding bij een nieuwe werkgever; -binnenlands vreemdelingentoezicht; -inschrijving voor een opleiding bij een onderwijsinstelling. -Ongeldige documenten voor identificatie U kunt zich NIET identificeren met: -willekeurige pasjes en kaarten, zoals een ov-kaart, bromfietscertificaat, pinpas of zwemabonnement; -een verlopen identiteitsbewijs; -een KOPIE van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. --- Dat laatste is dus waar jij het over hebt, dat gaat dus niet werken. --- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identificatieplicht/vraag-en-antwoord/wat-gebeurt-er-als-ik-geen-identiteitsbewijs-kan-laten-zien Wat gebeurt er als ik geen identiteitsbewijs kan laten zien? Laat u geen geldig identiteitsbewijs zien wanneer de politie of toezichthouder daar om vraagt? Dan kan die persoon u meenemen naar het politiebureau. Daar wordt uw identiteit onderzocht. U kunt ook een boete krijgen. --- https://www.om.nl/onderwerpen/boetebase/?boete_tree=21951,21920#beslissingpad2195121920 Niet tonen van een identificatiebewijs. €95

Toegevoegd op 11 november 2018 21:43: tekst

Nee, ja. Nee, een foto op je telefoon geldt niet als legitimatie, want die kan bewerkt zijn en dat legitimatiebewijs kan ingenomen zijn. Ja, de politie kan daar moeilijk over doen.

Nee, dat is een ongeldig documenten voor identificatie. Je kunt jezelf niet identificeren met een kopie (of dat nou papier of digitaal is) van je paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/p...

Personen met de Nederlandse nationaliteit kunnen zich in Nederland identificeren met een geldige identiteitskaart, een geldig rijbewijs of een geldig paspoort. Je mag als je wordt aangehouden door de politie best je foto van je ID of welk legitimatiebewijs dan laten zien door middel van je smartphone. De politie zal dit niet accepteren als een legitimatie zoals bedoeld in de Wet op de Identificatieplicht. De echtheidskenmerken die op het originele document zijn aangebracht kunnen op een foto op de smartphone niet worden gecontroleerd. Er is momenteel wel een beperkte proef met de digitale identiteitskaart. Inwoners van Eindhoven en Utrecht die mee wilden doen konden een app downloaden en op het gemeentehuis aan de balie een opname laten maken van zijn of haar gezicht. De methode maakt gebruik van de gezichtsherkenningtechnologie en blockchain. Helaas voor @Mitchell02, zelfs als de proef slaagt en de methode landelijke werkelijkheid wordt, en de Wet is aangepast, zal een foto van een identiteitsbewijs die men zelf op de smartphone heeft gezet niet geaccepteerd worden.

Toegevoegd op 11 november 2018 21:44: tekst
Bronnen:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0006297/2017-03-01

Opzich als je je telefoon bij de hand hebt kun je je legitimeren aan de hand van uw nummer, op ow telefooncontract staat namelijk zowel je naw-gegevens als het mobiele nummer. ter verificatie kan de politie je altijd even bellen of jij ook echt in bezit bent van dat nummer. Het is geen geldige legitimatiebewijs en je kan dus als nog een boete krijgen, maar dit zal wel je laatste redmiddel kunnen zijn als je hem eens bent vergeten!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100