Kan je de politie uit je huis zetten?

Stel dat er politie op de stoep staat en ze willen een gesprek met je, je laat ze binnen, maar na een paar minuten wil je toch niet meer dat je de politie binnen had gelaten en wil je dat ze gaan. Kan je ze dan vorderen je huis te verlaten? En kan je ze dan ook zelf een tweede keer vorderen? En als ze dan weigeren om te gaan, plegen ze dan een strafbaarfeit? Let wel, de politie heeft GEEN huiszoekingsbevel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Tuurlijk! Ze zijn je pand met toestemming van jou binnengetreden en dienen het pand te verlaten waneer jij dat aangeeft. Waneer justitie het bevel geeft tot een aanhouding/huiszoeking dan is het een andere situatie.

Als de politie geen huiszoekingsbevel heeft of zo, dan gelden er voor hen geen andere regels dan voor elke andere bezoeker. Jij beslist wie je binnenlaat, en wanneer hij/zj weer moet vertrekken. Wordt daar geen gehoor aan gegeven,dan is er sprake van huisvredebreuk. Dat is een strafbaar feit, waar je aangifte van kunt doen. Of het OM daar vervolgens een zaak van maakt is een andere vraag. Waarschijnlijk niet. Ook kun je bij de politie zelf een klacht indienen. De agent heeft zich immers onbehoorlijk gedragen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Huisvredebreuk
https://www.politie.nl/contact/klachtformu...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100