Wat is het nut van het weergeven van het geslacht op je paspoort of ID kaart?

Is dit niet nutteloos?
Is dit discriminatie?
Welke info is volgens jullie overbodig op officiële documenten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het geslacht kan handig zijn als er bijvoorbeeld een keuze gemaakt moet worden of je toegelaten moet worden in een gelegenheid die alleen toegankelijk is voor vrouwen/mannen. Bijvoorbeeld een sauna, of een sportclub/kleedruimte.

Dit is voor de lezer van de kaart van belang om een eerste optie te hebben voor controle of het jouw kaart is. Immers, als je broertje of zusje je kaart pikt en er rare dingen mee doet, is het toch fijn dat een officieel persoon snel doorheeft dat het geslacht niet overeenkomt en voorkomen wordt dat er verkeerde dingen gebeuren op jouw naam. Discriminatie geldt alleen wanneer er negatieve reacties plaatsvinden met betrekking tot 1 van de in Artikel 1 van de grondwet gestelde items: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan." Zolang een persoon met een 'V' op het paspoort gelijk wordt behandeld aan iemand met een 'M' op het paspoort, is er geen sprake van discriminatie. Overigens gelden voor verschillende 'officiële' documenten verschillen in vereiste informatie. Om hierop een antwoord te geven, zou men een specifiek document moeten benoemen. Ook gaat het dan nog weer om de versie van dit document.

Als iemand je paspoort moet controleren, bijvoorbeeld op een vliegveld, dan is het belangrijk dat deze vrij snel kan ontdekken of jij bent wie er op het paspoort staat en of het paspoort niet nagemaakt is. Als jij duidelijk een vrouw bent en er staat man op het paspoort maar je lijkt toch op de foto dan begint de persoon te twijfelen en zal extra aandachtig kijken of jij het bent [het kan natuurlijk ook dat je van sekse bent veranderd, of hier nu nog mee bezig bent] nu kan er besloten worden om je extra te ondervragen en extra streng te controleren of jij het bent. Verder is het natuurlijk ook makkelijk wanneer het paspoort is nagemaakt en er per ongeluk een M staat ipv een V of andersom. Dan kan weer extra gekeken worden of het document niet vervalst is door op andere eigenschappen te controleren. Ik denk dus niet dat het nutteloos is. Discriminatie lijkt me ook niet, ik kan me geen situatie voorstellen waar iemand enkel op basis van de sekse welke staat aangegeven in het paspoort anders behandeld zal worden. Waarschijnlijk zal dit dan al eerder, of hierna gebeuren tijdens contact met de persoon maar niet enkel bij het zien van het document. Verder denk ik dat er weinig info overbodig is. Losstaand zijn sommige dingen misschien opmerkelijk, maar het gaat vaak vooral om de combinatie van info waaruit opgemaakt kan worden of het echt is of niet.

Ha, die Tovenaar; Los van hoe ik denk over de identificatieplicht; je geslacht maakt een belangrijk deel uit van je identiteit, dus vermelding op je pas is op zich niet vreemd. Discriminatie is het pas als je op grond van dat feit wordt benadeeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100