hoe kan het dat mevrouw hennis nog steeds in de 2e kamer zit?

zag haar laatst nog in politieke filmpjes en ze heeft ook gestemd op de meest recente motie van wantrouwen ik dacht dat ze allang uit de kamer was??

Weet jij het antwoord?

/2500

Jeanine Hennis-Plasschaert zit niet 'nog steeds' in de Tweede Kamer, ze is opnieuw Tweede Kamerlid geworden. Van 2012 tot oktober 2017 zat ze als minister in de regering, dus toen kon ze geen lid van het parlement zijn. Na haar aftreden als minister is zij op 23 oktober 2017 opnieuw beëdigd tot Tweede Kamerlid namens de VVD. Even een mini opfriscursus staatsinrichting: de regering, bestaande uit de ministers en formeel gezien ook de Koning, is onderdeel van de de uitvoerende macht. De regering is belast met het bestuur (komt neer op het uitvoeren en toepassen van wetten) en heeft een mede-wetgevende taak, dat wil zeggen dat de regering de bevoegdheid heeft wetsvoorstellen in te dienen bij het parlement. Er wordt ook wel eens gezegd dat de regering onderdeel is van de wetgevende macht, maar dat is strikt genomen niet juist. De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer de wetgevende macht. Samen noem je de beide kamers ook wel het Parlement of de Staten-Generaal. Het parlement stemt uiteindelijk over de wetsvoorstellen. Daarnaast hebben ze een controlerende functie jegens de regering. Dat mevrouw Hennis-Plasschaert niet heeft kunnen aanblijven als lid van de regering, staat niet direct op gespannen voet met een lidmaatschap aan de Tweede Kamer, nu het twee verschillende organen zijn met verschillende taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden.

Toegevoegd op 10 maart 2018 12:42: tekst

Ministers en staatssecretarissen mogen tijdens de kabinetsformatie na de verkiezingen lid zijn van de Tweede Kamer. Jeanine Hennis-Plasschaert, die op 3 oktober 2017 vrijwillig haar ontslag als demissionair minister van Defensie heeft ingediend, was dus tijdens deze demissionaire kabinetsperiode formeel óók Tweede Kamerlid. Zij stond als tweede op de verkiezingslijst van 15 maart 2017, kreeg ruim 148.000 voorkeurstemmen en keerde terug (bleef) in de Tweede Kamer in Kabinet Rutte-III. Zij werd op 24 oktober 2017 opnieuw beëdigd als Tweede Kamerlid. Momenteel is mevrouw Hennis aangesteld als reservist in de rang van kapitein-luitenant ter zee bij de Koninklijke Marine en tevens gewoon kamerlid voor de VVD met de portefeuilles FIN Rijksbegroting en FIN Europees en internationaal monetair beleid. Dus: doordat de ex-minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, formeel tijdens haar demissionaire periode vanaf 15 maart 2017 ook Tweede Kamerlid was én na haar vrijwillige aftreden als demissionair minister wel Kamerlid wilde en mocht blijven én te kennen gaf dat zij tijdens de periode Kabinet Rutte-III wegens zoveel voorkeurstemmen tijdens de verkiezingen haar rechtmatige plaats in wilde nemen als Tweede Kamerlid, zit Jeanine Hennis-Plasschaert nog steeds, of alweer, in de Tweede Kamer.

Toegevoegd op 12 maart 2018 20:34: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100